27 / 04 / 2024

Elbirliği mülkiyet nedir? Elbirliği mülkiyet müşterek mülkiyete nasıl çevrilir? 

Elbirliği mülkiyet nedir? Elbirliği mülkiyet müşterek mülkiyete nasıl çevrilir? 

Elbirliği mülkiyet, gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren önemli bir terimdir. Elbirliği mülkiyetin, müşterek mülkiyete de çevrilmesi mümkündür. Peki elbirliği mülkiyet nedir ve müşterik mülkiyete nasıl çevrilir? İşte konu ile ilgili detaylar haberin devamında yer alıyor...



ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ NE ANLAMA GELİR?

Gayrimenkullerde ortaya çıkan çok sahipli mülkiyet durumları genellikle iki farklı biçimde ele alınır. Bunlardan ilki paylı mülkiyettir ve diğeri ise elbirliği mülkiyetidir. Elbirliği mülkiyeti, genellikle vatandaşlara miras yoluyla geçen mülkiyetlerden oluşur. Bu tür mülkiyetlerde, bir mirasçıdan bir gayrimenkulün birçok kişiye aynı anda miras kalması sonucu çok sayıda sahibin ortaya çıkması durumu söz konusudur.  Bu tür durumlarda, elbirliği mülkiyetinin dönüşümünü talep etmek oldukça olumlu bir adım olabilir. 

ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİNİN MÜŞTERİK MÜLKİYETE DÖNÜŞTÜRÜLME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Bir kişinin gayrimenkul malikanesinde elbirliği mülkiyetiyle sahip olduğu pay, mirasçı olarak bu hakkını paylı mülkiyete çevirme yetisine sahiptir. Söz konusu dönüşüm işlemleri, ilgili yasal düzenlemeler gereği Medeni Kanun'un 644. maddesi hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

 Elbirliği mülkiyet nedir? Elbirliği mülkiyet müşterek mülkiyete nasıl çevrilir? 

Elbirliğiyle sahip olunan mülkiyet durumunda, tüm maliklerin ya bizzat kendileri ya da vekalet verdikleri kişiler aracılığıyla ilgili tapu müdürlüğüne başvurarak, paylı mülkiyete geçme işlemleri gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra, miras yoluyla elbirliği mülkiyetine sahip olan taşınmazlar için, İdaremizin 2009/6 sayılı genelgesine göre belirlenen tebligat yöntemi kullanılarak da paylı mülkiyet geçişi sağlanabilir. Elbette, bu prosedürlerin dışında, mahkeme kararıyla da elbirliği mülkiyeti sonlandırılarak farklı bir mülkiyet düzenlemesi yapılabilmektedir.

ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİNİN MÜŞTERİK MÜLKİYETE DÖNÜŞTÜRÜLME HANGİ DURUMLARDA GEÇERLİDİR?

Tapu müdürlüğü, belirlenen zaman çerçevesinde, taraflar arasında ortaklık bulunan gayrimenkullerin diğer ortaklar tarafından herhangi bir itiraza maruz kalmadığı ve paylaşım davası açılmadığı durumda, elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete dönüştürüp tapuda tescil etme yetkisine sahiptir. Ortakların sahip olduğu pay oranları, veraset ilamında belirtilen oranlar temel alınarak hesaplanır.

Tapu müdürlüğünün çağrısı üzerine, herhangi bir ortağın işleme itiraz etmesi veya belirlenen süre içinde paylaşım davası açılması gibi durumlarda, tapu müdürlüğü talep edilen paylı mülkiyet geçişini gerçekleştirmeme hakkına sahiptir.

Ev satmak için vekalet nasıl verilir?

Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?

Kardeşler arası tapu iptal davası hangi şartlarda açılır?


Geri Dön