27 / 04 / 2024

Elbirliği Mülkiyeti nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği Mülkiyeti nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyeti genellikle miras yolu ile elde edilen gayrimenkullerde görülmektedir. Bu tarz mülkiyetlerde tapu üzerinde ortakların isimleri yer alsa da kişilerin payları ve oraları belirtilmemiştir. Peki, elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir? İşte elbirliği mülkiyeti hakkında bil



Elbirliği mülkiyetinde tüm ortaklar aynı hakka sahiptir ve kimse tek başına gayrimenkul üzerinde tasarrufta bulunamaz. Bu durum ise kimi zaman karmaşıklıklara yol açabilir. Kişi kendi hissesi üzerinde söz sahibi olmak istediğinde ise elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete çevirebilir. Ancak bunda da yine tüm ortakların onayı gereklidir…

ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ NEDİR?

Elbirliği mülkiyet, bir gayrimenkul üzerinde birden çok kişinin hak sahibi olması ancak bu kişilerin paylarının belli olmaması durumudur.

Elbirliği Mülkiyeti nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyetinde, birden çok paydaş vardır ve tüm paydaşlar, gayrimenkul üzerinde hak sahibidir ancak hiç kimse kendi başına gayrimenkul üzerinde bir tasarrufta bulunamaz. Yapılacak her türlü işlem için tüm paydaşların onayı gerekmektedir.

Bu tür gayrimenkullerin tapusunda, hak sahiplerinin isimleri yazsa da oran veya hisse yazılmaz. Ayrıca, hangi ortağın ne kadar paya sahip olduğu bilinmediği gibi, hisse devri de yapmak mümkün değildir.

Bununla birlikte miras aracılığıyla kazanılan bu hak, hak sahiplerinin istemesi halinde yapılan başvurular neticesinde elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete dönüştürülebilir.

Paylı mülkiyette tapuda isimleri geçen kişilerin ne kadar paya sahip olduğu açık bir şekilde yer almaktadır. Bu tür bir mülkiyette, tek bir kişi kendi sahip olduğu hisse üzerinde tasarruf yapabilme hakkına sahiptir. Hissesini bir başkasına devredebilir. Bununla birlikte, hak sahibinin alacaklısı, kişinin mülkiyet üzerindeki payını rehin tutabilir veya haczedebilir.


Geri Dön