09 / 05 / 2024

Elbirliği Mülkiyeti nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği Mülkiyeti nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyeti genellikle miras yolu ile elde edilen gayrimenkullerde görülmektedir. Bu tarz mülkiyetlerde tapu üzerinde ortakların isimleri yer alsa da kişilerin payları ve oraları belirtilmemiştir. Peki, elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir? İşte elbirliği mülkiyeti hakkında bil



Elbirliği mülkiyet, ancak malın devredilmesi, elbirliği mülkiyetini oluşturan topluluğun bozulması, ya da başvuruda bulunarak paylı mülkiyet sistemine geçilmesi ile son bulabilmektedir.

ELBİRLİĞİ MÜLKİYET PAYLI MÜLKİYETE NASIL ÇEVRİLİR?

Elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi işlemi genel itibariyle oldukça zahmetsiz bir işlemdir. Ancak bu kolaylık tüm pay sahiplerinin bu işlemi kabul etmesi ile sağlanır.

Elbirliği Mülkiyeti nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Paylı mülkiyete geçmek için, ortaklardan biri veya birkaçı tapu müdürlüğüne giderek elbirliği mülkiyetinden paylı mülkiyete geçmek istediğine dair talepte bulunması gerekmektedir. Tapu müdürlüğü bu durumda, tapuda adı geçen diğer ortaklara tebligat göndererek, belirlenen süre içerisinde varsa bir itirazları kuruma bildirmelerini ister. Burada tebligat masrafları başvuruda bulunan kişi tarafından ödenir ve bu masraf ödenmediği müddetçe işlemlere başlanılmaz.

Tebligatta verilen süre içerisinde ortaklardan bir itiraz gelmemesi ve paylaşma davası açılmaması halinde, kişilerin payları tapu müdürlüğü tarafından tescil edilerek paylı mülkiyete dönüştürülür.

Ancak ortakların itirazı ve paylaşma davası açılması halinde elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete geçirme işlemi gerçekleşmez.

Tapuda elbirliği nasıl bozulur? Tapuda elbirliğini bozmak için ne yapılır?


Geri Dön