29 / 04 / 2024

Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi!

Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi!

Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi nasıl gerçekleşiyor? Mirasçıların elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete çevirmesi için ne yapmaları gerekiyor? sorularının cevapları detaylı olarak haberimizin devamında yer alıyor..



Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi


Türk Medeni Kanunu’nda elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olmak üzere iki çeşit mülkiyet konusu bulunuyor. Elbirliği mülkiyeti; kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti olarak karşımıza çıkıyor. Payli mülkiyet ise; birden çok kimsenin, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik olduğu mülkiyet çeşidine deniyor.


Bu iki mülkiyet çeşidi arasındaki fark ise elbirliği mülkiyetinin ortaklar arasında ortaklığı sağlayan hukuki bağın zorunlu olarak kurulmuş olmasıdır. Diyelimki miras ortaklığından kaynaklanan bir elbirliği mülkiyeti payına sahipsiniz ve diğer paydaşlarla birlikte elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete çevirmek istiyorsunuz. Bu durumda elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi için diğer paydaşlarla birlikte oy birliğinde bulunmanız gerekiyor. 


Mirasçılardan her biri elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi isteminde bulunabiliyor. İstem taşınmazın bulunduğu yer Tapu Sicil Müdürlüğüne yapılıyor. İstemde bulunulurken talepte bulunulan taşınmazın tapu bilgilerinin ve mirasçılık belgesinin de dilekçeye eklenmesi gerekiyor.


Tapu sicil müdürü, dilekçeyi aldıktan sonra mirasçılık belgesinde adı geçen diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet ediyor.



Tebligat masrafları istemde bulunan mirasçı tarafından karşılanıyor. Tebligatların diğer mirasçılara mutlaka ulaşması gerekiyor. Bu nedenle TC kimlik numaraları ile mernis adreslerinin tespit edilmesi ve Tebligat Kanunu m. 21’e göre tebligatların yapılması gerekiyor.

           


Diğer mirasçılara gönderilen tebligata mirasçılar süresi içinde itirazlarını sunmazlar ya da paylaşma davası açmazlarsa istem konusu taşınmaz mal üzerindeki elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete dönüştürülerek, hissedarlık esaslarına göre mirasçılar adına tapu kütüğüne tescil ediliyor. 


Elbirliği mülkiyeti nedir?

Paylı mülkiyet nedir?

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön