01 / 05 / 2024

Elbirliği tapusu hisseli tapuya nasıl çevrilir?

Elbirliği tapusu hisseli tapuya nasıl çevrilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde noterden düzenleme şeklinde vekaletle elbirliği tapusunun, hisseli tapuya çevrilip çevrilmeyeceği sorusunu yanıtladı.  



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde noterden düzenleme şeklinde vekaletle elbirliği tapusunun, hisseli tapuya çevrilip çevrilmeyeceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Noterden düzenleme şeklinde vekaletle elbirliği tapusu, hisseli tapuya çevrilir mi?" sorusunu yöneltti.

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Okuyucumun sorusu kısa ama etkili. Zaman zaman tapuda işlem yapmak için gerekli vekaletnameden söz ediyorum. Hatırlanacağı gibi tapuda işlem yapmak için ‘düzenleme şeklinde’ dediğimiz özel vekaletname gerekir. Mesela bir avukata verilen dava vekaletnamesi ile tapuda işlem yapılmaz.

Tapuda işlem yapmak için vekaletname çıkarılacakken gidilen notere, bu husus belirtilir ve yapılacak işleme göre vekaletname hazırlanır. Yapılacak işlemlerle ilgili hususlar da vekaletname metni içinde yer almalıdır. Yetkisi görülmeyen işlem, tapu müdürlüğü tarafından yapılmaz.

 Elbirliği tapusu hisseli tapuya nasıl çevrilir?

***

Okuyucumun sorusundan, miras olarak kalmış bir gayrimenkulün bulunduğu izlenimini ediniyorum. Zira bir gayrimenkul alınırken, ‘biz ortak alıyoruz, bizi elbirliği mülkiyeti ile tescil et’ derseniz, bu tescil yapılmaz. Elbirliği mülkiyeti çok büyük ihtimalle miras olarak kalmış bir gayrimenkul için söz konusudur.

İşte bu nedenle okuyucumun sorduğu olay için de vekaletname metnine veraset ilamında görülen paylar çerçevesinde tescil talep etme yetkisinin koyulmasında yarar görürüm. Bu şekilde hazırlanmış vekaletname ile okuyucumun düşündüğü işlem tapuda yapılabilecektir.

Vekaletnameyle tapuda hem alıcı hem satıcı olunabilir mi?


Geri Dön