28 / 04 / 2024

Vekaletnameyle tapuda hem alıcı hem satıcı olunabilir mi?

Vekaletnameyle tapuda hem alıcı hem satıcı olunabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde vekaletnameyle tapuda hem alıcı hem satıcı olunup olunamayacağını kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde vekaletnameyle tapuda hem alıcı hem satıcı olunup olunamayacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Kardeşimle bana miras kalan elbirliğiyle tapumu, vekaletle hisseli tapuya çevirip kendi üstüme satış yoluyla alabilir miyim?" sorusunu yöneltti.

Vekaletnameyle tapuda hem alıcı hem satıcı olunabilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Okuyucum sorusunu şayet, ‘kardeşimin birisine vekaletname vererek yukarıda açıkladığım işlemleri yapabilir miyim?’ diye sorsaydı, yanıtım kolaydı. ‘Evet yaparsınız’ diyecektim ama şimdi işler biraz karışık. Çünkü sorusundan çıkardığım anlam, şayet vekaletnameyi kendisi adına alıp, tapuda yine kendi kendine işlem yapıp yapamayacağı ise işte bu olmaz.

Bir kimse vekaletname alıp tapuya gidip kendi kendine hem alıcı hem satıcı olamaz. Okuyucumun düşündüğü işlemi yapmak için ortak durumunda olan kardeş birine vekaletname verirse, bu vekil tapuda okuyucumla karşılıklı olarak bu işlemi yapabilir.

Vekaletnameyle tapuda hem alıcı hem satıcı olunabilir mi?

Bir de unutulmaması gereken husus zaman zaman hatırlattığım husustur ki o da tapuda işlem yapılacak vekaletnamenin özel olarak hazırlanmış düzenleme şeklinde vekalettir. Yani düşününüz ki tapuda işlem yapmak için vekaletnamenin bile özeli aranırken, bir kimsenin kendisinin aldığı vekaletname ile kendisi ile işlem yapması düşünülemez.

Netice olarak okuyucuma söyleyebileceğim husus şudur, ya kardeşi güvenilir birine vekaletname verecek ve tapuda bu işlemi yapacaklar veya kardeş tapuya kadar bizzat gelecek ve devir işlemini karşılıklı olarak yapacaklar.

Binaların teras katlarında değişiklik yapılırken onay gerekir mi?


Geri Dön