22 / 12 / 2024

Elektriğe 1.5 yıl sonra zam geldi!

Elektriğe 1.5 yıl sonra zam geldi!

Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebiyle perakende fiyatlara 1.5 yıl sonra zam geldi.



Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebiyle perakende fiyatlara 1.5 yıl sonra zam geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde yüzde 6.8 artırdı. Son zam Ekim 2014'te yapılmıştı. O dönemde zam oranı yüzde 9 olarak uygulanmıştı. 


FATURADA 5 LİRA 

Elektriğe gelen zam sonrasında kwh'si 0.39 kuruş olan elektriğin perakende fiyatı 0.41 kuruşa çıktı. Bir meskenin aylık ortalama elektrik tüketiminin 250 kwh olduğu hesaba katıldığında, faturada 5 liralık bir artış söz konusu olacak. 2015 tarifesine göre bir meskende ortalama elektrik faturası 97.5 lirayken, yeni artışla bu rakam 102.5 liraya çıkacak. Eskiyen dağıtım hatlarını yenilemenin, yeni yerleşim birimlerinin elektrik talebini karşılamanın ve özellikle de elektrik kesintilerini minimuma indirmenin büyük önem taşıdığına dikkati çeken EPDK yetkilileri şöyle konuştu: "EPDK, elektrik fiyatlarında artışa neden olan yatırım ve işletme gideri bütçelerinin vatandaşa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacak. Bu hususta hiçbir gevşekliğe ve suistimale izin verilmeyecek." 


KİRAYLA İNDİRİM OLABİLİR 

EPDK geçtiğimiz günlerde dağıtım şirketlerinin şebeke üzerinden elde ettiği reklam ve kira gelirlerinin yanı sıra danışmanlık hizmetlerinden kaynaklanan gelirlerinin tüketiciye indirim olarak yansımasını öngören bir karar almıştı. 


Sabah 






Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak fiyat artışları açıklandı.


Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fiyat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten EPDK yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6,8 oranında artırıldığını kaydetti. Yeni döneme ilişkin dağıtım şirketlerinin yatırım ve işletme gideri bütçelerinin onaylandığını da ifade eden yetkililer, dağıtım şirketlerinin bu bütçeleri kullanarak vatandaşa daha kaliteli hizmet sunacağını belirtti.

KESİNTİLER EN AZA İNDİRİLMELİ

Eskiyen dağıtım hatlarını yenilemenin, yeni yerleşim birimlerinin elektrik talebini karşılamanın ve özellikle de elektrik kesintilerini minimuma indirmenin büyük önem taşıdığına dikkati çeken EPDK yetkilileri şöyle konuştu:”Vatandaşın bina girişine kadar ki bütün elektrik şebekesinden ve sayaçlarından dağıtım şirketleri sorumlu. Bu şebekelerdeki arızalar vatandaştan hiçbir bedel alınmadan giderilecek.



Bu haber Vahdet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


EPDK elektrik fiyatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı. EPDK yetkilileri "Elektrik fiyatlarına yapılan artışın vatandaşa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacağız" dedi.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını yüzde 6,8 oranında artırdı. 


AA muhabirinin EPDK yetkililerinden edindiği bilgiye göre, elektrik perakende satış fiyatlarındaki artış 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak.


Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fiyat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten EPDK yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6.8 oranında artırıldığını kaydetti. 


Yeni döneme ilişkin dağıtım şirketlerinin yatırım ve işletme gideri bütçelerinin onaylandığını da ifade eden yetkililer, dağıtım şirketlerinin bu bütçeleri kullanarak vatandaşa daha kaliteli hizmet sunacağını belirtti. 


Eskiyen dağıtım hatlarını yenilemenin, yeni yerleşim birimlerinin elektrik talebini karşılamanın ve özellikle de elektrik kesintilerini minimuma indirmenin büyük önem taşıdığına dikkati çeken EPDK yetkilileri şöyle konuştu: 


"Vatandaşın bina girişine kadar ki bütün elektrik şebekesinden ve sayaçlarından dağıtım şirketleri sorumlu. Bu şebekelerdeki arızalar vatandaştan hiçbir bedel alınmadan giderilecek. EPDK, elektrik fiyatlarında artışa neden olan yatırım ve işletme gideri bütçelerinin vatandaşa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacak. Bu hususta hiçbir gevşekliğe ve suistimale izin verilmeyecek." 


EPDK geçtiğimiz günlerde dağıtım şirketlerinin şebeke üzerinden elde ettiği reklam ve kira gelirlerinin yanı sıra danışmanlık hizmetlerinden kaynaklanan gelirlerinin tüketiciye indirim olarak yansımasını öngören bir karar almıştı. Bu kararın önümüzdeki süreçte elektrik fiyatlarında indirim olarak tüketiciye yansıması bekleniyor.



Geri Dön