Avcılar Ulucamii, 6 bin kişilik olacak; 1.5 yıl sonra açılacak!
Vatandaşların çoğunlukla bodrum katlarındaki mescitlerde ibadet ettiği Avcılar'a 6 bin kişilik cami inşa ediliyor. Avcılar Ulucamii 1,5 yıl sonra ibadete açılacak
Nüfusu 400 bini aşan Avcılar'da sadece 17 cami bulunuyor. Avcılar Ulucamii, otoparkından kültür merkezine, engelli asansörlerinden çocuk emzirme odalarına kadar her şey düşünülerek yapılıyor.
İstanbul'un nüfusu 400 bini aşan ilçelerinden Avcılar'da sadece 17 cami bulunuyor. Cami yetersizliğinden dolayı vatandaşlar bodrum katlarında yer alan mescitlerde ibadet etmeye çalışıyor. İlçe halkının talebi üzerine depremde hasar gördüğü için geçtiğimiz yıl mayıs ayında İstanbul Valiliği'nin kararıyla yıkımı yapılan Avcılar Merkez Camii'nin yerine aynı anda 6 bin kişinin ibadet edebileceği külliye tarzı bir cami yapılıyor. Avcılar Kültür Sanat Sosyal Eğitim Vakfı (AKSEV) tarafından yaptırılan caminin inşaatının başlamasının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçti. En son mimari tekniklerle yapılacak camide otoparktan kültür merkezine, engelli asansörlerinden çocuk emzirme odalarına kadar her şey düşünülmüş. İnşaat bittiğinde Avcılar'ın çözüm bekleyen kapalı otopark sıkıntısı da sona erecek. Çünkü caminin içinde iki katlı 300 araç kapasiteli kapalı otopark da yer alıyor.
Avcılar halkı 1,5 yıl sonra merkez camisine kavuşacak. 1999 yılında yaşanan depremde büyük hasar gördükten sonra geçtiğimiz yıl mayıs ayında valilik tarafından yıkılan 500 kişilik Avcılar Merkez Camii'nin yerine toplam 6 bin kişinin ibadet edebileceği büyük bir cami yapılıyor. 22 kişilik bir ekip camiyi ibadete açmak için canla başla çalışıyor. Caminin 1,5 yıl sonra hizmete açılacağını söyleyen AKSEV Başkanı avukat Aydın Ayhan, yeni caminin Avcılar'da büyük bir boşluğu kapatacağını kaydetti. Avcılar Belediyesi'nin hemen yanında inşa edilen caminin toplam 17 milyon liraya mal olacağını belirten Ayhan, caminin özellikleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Adını Avcılar Ulucamii olarak düşündüğümüz camimizin ibadet alanı 3 bin 500 metrekare olup aynı anda 6 bin kişi ibadet edebilecek. Camimizde bayanlar için ayrılmış ibadet alanı, 300 araçlık iki katlı kapalı otopark, katlar arası geçişlerde yürüyen merpenler, engelli asansörleri, çocuk emzirme odaları, gasilhane, 650 kişilik konferans ve seminer salonları, aynı anda 40-50 öğrencinin ders çalışabileceği kütüphane, yoksul ve muhtaçlar için aşevi, sergi ve fuaye salonu ile idari ofisler gibi birçok yararlı alanlar olacak."
Avcılar Ulucamii'nin yeni dönem modern mimariyle yapılacağını dile getiren proje müellifi Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmet Osmanoğlu, camileri geleneksel mimarinin kopyası olmaktan kurtarmak gerektiği görüşünü dile getirdi. Avcılar'ın deprem bölgesinde olmasından dolayı caminin depreme dayanaklı bir şekilde inşa edildiğini aktaran Osmanoğlu, maksimum tedbirler aldıklarını ve betonarme tekniği kulandıklarını kaydetti. Cumhuriyet dönemine geçildiğinde Osmanlı'daki çok programlı camilerin inşa edilmemeye başlandığını ifade eden Osmanoğlu, "Bu anlamda burada çok programlı külliye şeklinde cami inşa ediyoruz. İbadetin dışında sanatsal faaliyetlerin de yapılabileceği bir cami. İslami tarzda sergiler olacak." diye konuştu.
Avcılar'ın cami sayısı bakımından Adalar'dan sonra İstanbul'un en fakir ilçesi olduğunu dile getiren Avcılar Müftüsü Mehmet Aktoprak ise şöyle konuştu: "Adalar'da 7 bizde de 17 cami var. Cami sayısı yetersiz olduğu için vatandaşlar bodrum katlarında kurulan havasız sağlıksız ortamlarda ibadet etmek zorunda kalıyor. Ayrıca Avcılar'da yeterli arsa alanı üretilemediği için yeni cami de yapılamıyor. Cami yaptırmak isteyen vakıflar var; ama arsa sıkıntımız var."
Derviş Genç / ZAMAN