Elektriğe Ekim'de yeni zam sinyali! Temmuz'da elektrik faturaların yüzde 38 zam gelmişti: Bakan tek tek açıkladı!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın elektrik faturalarındaki fiyatlandırma modelinin değiştirileceğini açıklaması, zam sinyali olarak değerlendirildi. İşte detaylar...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından geçtiğimiz günlerde elektrik faturaları ile ilgili yeni bir düzenleme gündeme getirildi. Buna göre, elektrik faturalarında fiyatlandırmanın değişmesi bekleniyor.
Bakan Bayraktar, çok tüketenin daha fazla maliyete katlanacağı bir modele geçileceğine, bu model üzerindeki çalışmaların sürdüğüne dikkat çekti. Bayraktar'ın açıklmasına göre, düzenlemenin 2025 senesinde hayata geçirilmesi planlanıyor.
DW Türkçe'den Pelin Ünker'in haberine göre; Bakan'ın açıklamasına göre evinde çok sayıda elektrikli cihazı olan ve bu sebeple belli bir limitin üzerine ulaşmış tüketici üst gelir grubu şeklinde değerlendirilecek. Fakat, uygulanacak zam yalnızca bu grubu değil kademeli olarak tüm kesimleri kapsayacak.
EKİM'DE ELEKTRİĞE ZAM GELEBİLİR
Uzmanlar da elektrik faturalarındaki yeni düzenleme ile ilgili görüşlerini paylaştı. Bu açıklama, Ekim ayında tarifeye yapılacak zamlara bir hazırlık şeklinde değerlendirildi.
Uzmanlar, üst gelir grubu değerlendirmesinin tüketim limiti üzerinden yapılmasını da tartışmalı buluyor. ürkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ) rakamlarına göre 39 milyona yakın mesken abonesi bulunuyor ve bu abonelerin 3 milyonu yüksek gelirli şeklinde değerlendiriliyor.
ELEKTRİĞE TEMMUZDA YÜZDE 38 ZAM GELMİŞTİ
Elektriğe en son Temmuz ayında mesken aboneleri için yüzde 38 zam uygulanmıştı. Güncel rakamlara göre şu anda enflasyon (TÜFE) ile elektrik tarifeleri karşılaştırıldığında elektrik tarifeleri TÜFE'den yüksek seyrediyor.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve TEDAŞ eski yöneticisi Olgun Sakarya, konuya ilişkin açıklamasında bu açıklamayı Ekim ayında tarifeye gelecek olan zamların bir hazırlığı şeklinde gördüğünün altını çizdi.
FATURALARIN YÜZDE 60'INI DEVLET Mİ KARŞILIYOR?
Bakan Bayraktar, vatandaşın elektrik ve doğal gazda ödediği faturaların yüzde 60'ını devlet olarak karşıladıklarına dikkat çekmişti. Fakat bu iddia gerçeği yansıtmıyor. Öyle ki yüzde 60 şeklinde belirtilen devlet sübvansiyonu Bakan'ın iddiasının aksine elektrik faturasının tamamı üzerinden değil, faturada bulunan kalemlerden biri olan enerji bedeli üzerinden uygulanıyor.
Örneğin günlük tüketimi 8 kilovat saatten düşük olan mesken abonelerinin elektrik faturalarında enerji bedelinin payı yüzde 23,84 ve sübvansiyon yalnızca bu kalemde bulunuyor. Bu abonelerin ödediği faturanın yüzde 65,88'ini dağıtım bedeli oluştururken, yüzde 10,28'i de vergi ve fon bedeli şeklinde alınıyor.
Konut sahibi olmak isteyenler önce arsa alıyor! Arsadan ev sahibi nasıl olunur?
Konut fiyatlarında ipin ucu kaçtı! Fahiş artışlar kiralar üzerinden tüm sektörü olumsuz etkiliyor!