29 / 04 / 2024

Elektrik faturasını ödeyemeyen 41 bin hanenin elektriği kesildi

Elektrik faturasını ödeyemeyen 41 bin hanenin elektriği kesildi

Bakanlık verileri kapsamında yapılan açıklamada, bu senenin ilk 6 ayında, 41 bin 64 hanenin elektriği borcundan dolayı kesildiği bildirildi. Buna göre, 26 bin esnaf ile tarımsal sulama yapan 2 bin 700 çiftçinin elektriği de borcundan dolayı kesildi.



CHP  Ankara  Milletvekili Aliye Timisi Ersever, borcunu ödeyemediği gerekçesi ile son 3 yılda elektriği kesilen abonelerin sayısını verdiği önerge ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sordu.

Ersever, gönderilen yanıt kapsamında borcundan dolayı elektriği kesilen abonelerin doğrudan sayısının verilmediğini kaydederek, oran bilgilerinin paylaşıldığını kaydetti. Ersever'in verdiği bilgiye göre, her bir abone türünü sıralayan bakanlık, ‘borcundan dolayı elektriği kesik olan abone sayısının toplam abone sayısına oranını' verdi fakat bu kapsamda abone sayıları hakkında bilgi vermedi.

Sözcü'de yer alan haber kapsamında, resmi belgelerden abone sayılarını kendisi hesaplayan CHP'li Ersever, geriye dönük 2.5 yılda elektriği kesilen abonelerin dökümünü çıkardı. Söz konusu hesaplamalara göre 2021 yılında 315 bin, 2022 yılında 170 bin ve bu yılın seçim dönemine denk gelen ilk 6 aylık döneminde de 41 bin konutun elektriğinin kesildiği belirlendi. 26 bin esnaf ile tarımsal sulama yapan 2 bin 700 çiftçinin elektriği de borcundan dolayı kapatıldı.

Elektrik faturasını ödeyemeyen 41 bin hanenin elektriği kesildi

GERÇEKLER ORTAYA ÇIKIYOR

Bakanlığa basit bir soru sorduğunu fakat karşılığında bilmece gibi yanıt aldığını kaydeden CHP'li Ersever, "Ne kadar gizlense de acı gerçek eninde sonunda ortaya çıkıyor ve halk bu tabloyu her gün zaten yaşıyor.” diye konuştu.

Buna göre, Ersever, elektriği kesilip geri açılan vatandaşların elektrik şirketlerine sadece 2022 yılında 70 milyon lira ödediğini, kesme-bağlama ücretinin bir yılda 2 kat zamlandığını da sözlerine ekledi.

ELEKTRİK NEDİR?

Elektrik bir akımın elektronlar sayesinde serbest bir ortam içerisinde yer alan çekim gücü ile belli bir noktaya doğru hareket etmesinde dolayı oluşan enerjidir biçimidir. Elektrik akımı ile voltaj oluşarak elektrikli aygıtların çalışması bu şekilde sağlanmaktadır. Cisimler atom ve moleküllerden oluşan birimlerdir. Enerjinin başlıca unsuru olan elektrik enerjisi genellikle fosil yakıtlar ile hidrolik ve nükleer kaynaklardan elde edilen ikincil bir enerji türüdür. Dünya fosil kaynakları rezervinin yüzde 70'ini kömür, yüzde 14'ünü petrol ve yüzde 14'ünü de doğal gaz oluşturmaktadır.

Son Dakika! İstanbul Avrupa Yakası'nda 13 ilçede elektrik kesintisi uygulanacak

 


Geri Dön