28 / 04 / 2024

Elektrik Tesisat Ulusal Kongre ve Sergisi yapıldı!

Elektrik Tesisat Ulusal Kongre ve Sergisi yapıldı!

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Cengiz Göltaş, Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 56,5 oranında ithal kaynağa bağlı elektrik enerjisi üretiminin, 2013 yılı içinde bazı günlerde yüzde 65 oranlarına çıktığını söyledi...



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi tarafından düzenlenen "3. Elektrik Tesisat Ulusal Kongre ve Sergisi" Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde başladı. Ana teması "Elektrik tesislerinde yeni teknolojiler ve verimlilik" oluşturan kongre 24 Kasım'da sona erecek. 


Kongrenin açılışında konuşan Göltaş, dışa bağımlı elektrik enerjisi politikası nedeniyle ekonomide sorunların arttığını savunarak, "Geçen yıl yüzde 56,5 oranında ithal kaynağa bağlı elektrik enerjisi üretimi bu yıl bazı günlerde yüzde 65 oranına çıktı" dedi. 


Hükümetin enerji politikalarını eleştiren Cengiz Göltaş, Türkiye'nin genel enerji tüketiminde yüzde 73 oranında dışa bağımlı olduğunu, elektrik enerjisi üretiminde de aynı durumun yaşandığını vurguladı. 


Elektrik enerjisinde izlenen politikalarda ısrar edilmesinin Türkiye ekonomisi üzerinde oluşturduğu sorunların her geçen gün arttığını iddia eden Göltaş, enerji üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanılması gerektiğini savundu. Türkiye'nin kullanılmayı bekleyen linyit rezervlerinin yanında yüksek potansiyelde verimli rüzgar ve güneş enerjisi bulunduğunu hatırlatan Göltaş, "EPDK'nın 1 Aralık 2007 tarihinde aldığı rüzgar enerjisi lisans başvuruları ile bugünlerde yaklaşık 2 bin 700 megawatlık kurulu güce ulaştık. Bu hızla 2023 yılı için hedeflenlen 20 bin megawat kurulu güce ulaşılması mümkün görülmemektedir. Güneş enerjisi için hedeflenen 3 bin megawatlık kurulu güce ise hiçbir çalışmada yer bile verilmemektedir" diye konuştu.


Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Uğurlu, bilimin ve teknolojinin ulusal üretime dönüşmesini istemeyen bir mühendisin olamayacağını kaydetti.


Kongre kapsamında "Ulusal Aydınlatma Sempozyumu", "Güç ve Enerji Sistemleri Sempozyumu", "Kontrol Otomasyon ve Yapı Elektronik Sistemleri Sempozyumu" ve "Serbest Müşavir Mühendis Forumu" gibi oturumlar yapılacak. 


AA


Geri Dön