11 / 05 / 2024

Elektrik zammı haftaya belli oluyor

Elektrik zammı haftaya belli oluyor

TETAŞ, Nisan 2010'a kadar elektriğe zam öngörmeyen tarifesinin ardından, özel dağıtım şirketleri EPDK'nın kapısını çaldı



Maliyetleri gerekçe gösteren şirketlerin yüzde 2-3 gibi düşük oranda zam talebinde bulunduğu öğrenildi. Dağıtım şirketlerinin istemini EPDK önümüzdeki hafta karara bağlayacak. Yılbaşının yaklaşması ile elektriğe zam talepleri de gündeme gelmeye başladı. EPDK'nın kapısını çalan özel dağıtım şirketleri maliyetleri gerekçe göstererek kuruldan yüzde 2-3 aralığında zam talebinde bulundu. Kurul özel dağıtım şirketlerinin taleplerini görüşerek, önümüzdeki hafta karara bağlayacak. Geçtiğimiz ay doğalgaz ithalatçılarının elektrik üreticilerine yüzde 50 zamlı tarife uygulayacağının ortaya çıkmasının ardından gözler elektrik zammına çevrilmişti.
Mehmet NAYIR/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Şirketlerin elektriğe zam ısrarı 
 
Enerji Üst Kurulu, yeni yılda elektriğe zam yapılıp yapılmayacağına gelecek hafta karar verecek.
 
Kurul, kamunun toptan elektrik satan şirketi olan TETAŞ'ın Ocak 2010'da uygulayacağı yeni tarifesini onayladı. Buna göre, toptan elektrik fiyatlarında ocakta herhangi bir artış yaşanmayacak. Ancak edinilen bilgiye göre, bazı elektrik dağıtım şirketleri, gelecek yıl için düşük oranda zam istedi. Zammın abonelere yansıtılıp yansıtılmayacağına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) karar verecek. Toptan elektrik fiyatları, son olarak 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yüzde 21,08 oranında zamlanarak kilovatsaati 12,62 kuruştan 15,28 kuruşa çıkmıştı. Elektrik fiyatları Otomatik Fiyat Mekanizması (OFM) sistemiyle 3 ayda bir maliyetlerdeki değişime paralel yeniden belirleniyor. Kamunun toptan ve perakende elektrik satan şirketleri TETAŞ ve TEDAŞ, tarifelerini belirleyerek EPDK'ya sunuyor. Kurul da gerekli incelemeleri yaparak nihai kararını veriyor. OFM'ye göre yeni yılın ilk fiyat ayarlamasının ocakta uygulamaya konulması gerekiyor. Bunun için de dağıtım şirketlerinin yeni tarifelerini bu hafta Kurul'a iletmeleri bekleniyor.
İsmail Altunsoy/Zaman


Geri Dön