27 / 04 / 2024

Elektrikli araçlara talep artınca şarj istasyonlarının sayısı da katlandı!

Elektrikli araçlara talep artınca şarj istasyonlarının sayısı da katlandı!

Küresel iklim krizi ve fahiş benzin fiyatları nedeniyle elektrikli araçlara olan talep her geçen gün artıyor. Elektrikli araçlara artan taleple birlikte elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı da Türkiye genelinde 4 bine dayandı.



Küresel iklim değişikliğiyle birlikte yenilenebilir enerjiye talep artarken, son yıllarda akaryakıt fiyatlarındaki hızlı yükseliş de elektrikli araçlara olan talebi artırdı. Diğer yandan ülkemizde ilk elektrikli otomobil markamız TOGG’un üretilmesi, ardından Tesla’nın da pazara girmesiyle birlikte elektrikli araç pazarı hareketlenince, elektrikli araç şarj istasyonlarına olan talep de artış gösterdi.  

Elektrikli araçlara olan talebin artması sonucu e-mobilite sektörünün de büyük ivme kazandığı belirtiliyor. Ülke genelinde 2023 yılı başında bin 719 adet olan şarj istasyonu sayısı 3 bin 790'a, 3 bin 81 olan şarj noktası sayısı ise 8 bin 1'e yükseldi. Türkiye’nin bu veriler itibariyle şarj istasyonu sıralamasında Avrupa’da ikinci sıraya yükseldiği kaydediliyor.

Sürdürülebilirlik stratejileri doğrultusunda geçen yıl Elaris markası ile e-mobilite sektörüne adım atan Üçay Grup da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dört bir yanındaki şarj ağını her geçen gün artırdıklarını bildirdi. Türkiye genelinde 4 bölgede ve toplam 10 şehirde 24 ayrı lokasyonda elektrikli araç şarj istasyonları kuran şirket, 2023 yılının ikinci çeyreğinde kurulu istasyon sayısını yüzde 72 oranında artırdığını belirtti.

TÜRKİYE, AVRUPA İKİNCİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Haziran 2023 sonu itibarıyla ülkemiz genelinde 27 bin 476 adet şarj edilebilir elektrikli araç bulunuyor. Ülke genelinde 2023 yılı başında bin 719 adet olan şarj istasyonu sayısı 3 bin 790'a çıkarken, şarj noktası sayısı ise 3 bin 81 adetten 8 bin 1'e yükseldi. Türkiye’nin bu veriler itibariyle ile şarj istasyonu bulundurma sıralamasında Avrupa’da ikinci sıraya yükseldiği belirtildi. Gelecek dönemde ülkemizde şarj ünitesi sayısının 2023 yılında 54 bine, 2030 yılında ise 1.1 milyona yükseleceği, 2040’ta ise 4.8 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

Elaris Direktörü Mustafa Yıldız, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu alanda Türkiye’nin önde gelen oyuncularından biri olmayı ve sunacakları lisanslı şarj ağı işletmeciliği hizmetleri ile Türkiye’yi şarj istasyonları ile donatmayı hedeflediklerini dile getirdi. Mustafa Yıldız, ABD menşeili EATON marka şarj cihazlar ile aralarında İstanbul, Ordu, İzmir, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sakarya, Ankara, Bolu ve Bursa olmak üzere toplam 10 şehirde 24 ayrı lokasyondaki şarj istasyonlarımız ile faaliyet gösterdiklerini açıkladı.


Geri Dön