05 / 05 / 2024

Benzin 40 liraya dayanınca, elektrikli araçlara talep patladı!

Benzin 40 liraya dayanınca, elektrikli araçlara talep patladı!

Akaryakıt zamlarına gelen fahiş zamlar sürücüleri elektrikli araçlara yönlendiriyor. Kilometre başına 1,52 TL olan benzin masrafı, elektrikli araçta 0,46 liraya kadar geriliyor. Otomotiv sektörü yetkilileri elektrikli araçlara olan talebin artacağını öngörüyor.



Son yapılan zamlarla birlikte akaryakıt fiyatları neredeyse 40 liraya dayandı. Geçtiğimiz haftalardaki ÖTV zammının ardından akaryakıt fiyatları da nasibini alarak benzinin litresi 37 liraya tırmandı. Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle araç sahipleri farklı alternatifler aramaya başlarken, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı, elektrikli araçlara olan talebin artacağını düşünüyor.

Aşçı, artan akaryakıt maliyetinin, sürücüleri daha ekonomik alternatiflere yönlendirdiğine işaret ederek LPG’li araçların ülkemizde her ne kadar yaygın olsa da özellikle milli aracımız Togg’un piyasaya giriş yapmasıyla elektrikli araçlara olan talebin de her geçen gün arttığına dikkat çekti. Geçen yıl 19 bin hibrit, 8 bini aşkın da elektrikli araç satışının yapıldığını kaydeden Saim Aşçı, özellikle benzin fiyatlarının gün geçtikçe artması nedeniyle tüketicilerin elektrikli araca yöneleceğini öngördü.

Aşçı, içten yanmalı motorlu araçlar yerine hibrit ya da elektrikli araçlara olan talebin gün geçtikçe arttığını vurgulayarak uzun zamandır elektrikli araçların; çevre dostu olması, daha az karbon salımı yapması ve daha düşük işletme maliyetlerine sahip olması nedeniyle ilgi gördüğünü söyledi. Aşçı, bunlara ilave olarak akaryakıt maliyetlerinin de yükselmesinin, içten yanmalı motorlu araçlardan elektrikli araçlara olan dönüşümü hızlandıracağını ileri sürdü.

Saim Aşçı, “Mesala; B segmenti bir Renault Clio şehir içi kullanımında kilometre başına 1,52 liralık bir maliyet çıkarırken, Renault Zoe yine aynı şekilde şehir içi kullanımda 0,46 lira enerji masrafı çıkarıyor” diye konuştu. Aynı şekilde lüks segment bir araç olan Porsche Panamera kilometrede 4 lira yakıyor. Elektrikli Porsche Taycan ise aynı kilometre için 0,55 liralık maliyetle tüketicilere oldukça uygun bir alternatif sunuyor.

SATIŞLAR KATLANARAK ARTIYOR

Aşçı, son 2 yıldır hibrit ve elektrikli araç satışlarının yukarı doğru ivme gösterdiğini ifade etti. 2022 yılında hibrit araç satışında yüzde 6’lık bir gerileme yaşanırken, elektrikli araç satışlarının yüzde 188 oranında artış gösterdiğini kaydeden Aşçı, maliyet kıyaslaması yapıldığında, düşük işletme maliyetleri nedeniyle elektrikli araçların tüketici için çok daha ekonomik bir seçenek olduğunu ifade etti.

Teknolojik ilerlemeler ile birlikte uzun mesafeli yolculuklarda menzil sorununun da aşılacağını söyleyen Aşçı, ülkemizde teşvik ve destekler de gelirse bu sürecin kesinlikle daha da hızlanacağını öngördü.


Geri Dön