Sektörel

Elektronik ilan doğrulama sistemi emlak piyasasını nasıl etkileyecek? 

15 Eylül'de uygulamaya alınacak Elektronik ilan doğrulama sisteminin emlak piyasasını nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği Başkanı Erkan Öncel, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği Başkanı Erkan Öncel’in sektöre ilişkin açıklamalarını kaleme aldı. Emlak piyasasında yükselen fiyatlar ve ekonomik etkiler sebebiyle daralma olduğunun bir gerçek olduğuna dikkat çeken Yılmaz, konut-arsa satacak, alacak, kiralayacakları ilgilendiren bir konuya değindi. 

Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği Başkanı Erkan Öncel, 15 Eylül'de uygulamaya alınacak Elektronik ilan doğrulama sistemi ile ilgili konuştu ve bu düzenlemenin piyasanın doğru işleyişi, güven ortamının sağlanması ve tüketicilerin kayıt dışı emlakçılardan kaynaklanan mağduriyetinin ortadan kalkması için sektöre değer katacağını söyleddi. 

Öncel, "Her zaman olduğu gibi piyasanın tam olarak nabzının alınmadığı, sektöre değer katan tabandaki paydaşlardan faydalanılmadığını görmek üzdü" diye konuştu.

BURSED Başkanı Erkan Öncel, yasayla, yanıltıcı paylaşımın önlenecek olması ile ilgili kaygısını "Gayrimenkul sahibi olanın, e-devlet üzerinden yetkiyi birden çok emlakçıya vermesi sektör içinde kargaşaya neden olur. Bu büyük bir yanlış" diyerek açıkladı. 

Daha önceki gibi, 3 aylığına tek emlakçıya yetki verilmesinin en doğru düzenleme olduğuna dikkat çeken Erkan Öncel, "Zaten 3 ayda satışı yapamıyorsa, sahibi başka bir emlakçıya yetki verme özgürlüğüne sahip" diyerek piyasaya dikkat çekti. 

Öncel, mesleği çok doğru yapan sektörün önemli temsilcilerinin bu durumda kendi içlerinde bile durumu çözmekte zorlanırken, yeni katılanların pastadan pay almak için birbirlerini kırmayacağını kimin garanti edebileceğini sordu. 

Erkan Öncel, birden çok emlakçıya yetki verilmesinin emlak piyasasını yaralayacağını vurguladı ve "Bazı zincir emlak danışmanlığı firmalarının piyasayı ele geçirmek amacıyla yaptığı etik olmayan davranışlarla da zaman zaman karşılaşıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Bazı firmalardaki danışmanların sırf portföy uğruna satıcının hayal ettiği rakamları kabul ederek ilan girmelerinin dengeyi bozduğunu ve sektöre zarar verdiğini dile getiren Öncel, "BURSED yapısında kendi yerel markalarıyla uzun yıllardır sektörde olanları görmezden gelmek en büyük hata" açıklamasında bulundu.  

Konut fiyatları 2023'ten beri reel düşüşte! 

Evini kiraya vereceklere parmak izi ve senet uyarısı: Bunları mutlaka yapın! 

Ofise dönüştürülen Sapphire’de kiralamalar 1 ay içinde başlıyor!