Sektörel

Emlak sektöründen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi için pilot uygulama talebi! 

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile ilgili bir toplantı gerçekleştirildi. Sistemin detaylarının aktarıldığı toplantıda, emlak sektöründen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi için pilot uygulama talebi geldi. İşte detaylar...

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte 31 Ağustos 2023 tarihinde uygulanan değişiklikle, ilan platformlarına getirilen, ilan verenin kimlik bilgilerini ve ilan verme yetkisini doğrulama yükümlülüğü  çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), İzmir Ticaret Odası'nda masaya yatırıldı. 

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) Bilgilendirme Toplantısı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Eyigele İşleyen’in açılış konuşmasını yapmasının ardından başladı. 

49. Gayrimenkul Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Gülçin Okay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, T.C. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Sektörel Ticaret ve Taşınır Rehni Dairesi Başkanı Erdem Karaman, Ticaret Uzmanı Sevil Özakca, Sahibinden.com Mevzuat ve Rekabet Uyum Başkanı Derya Genç ile Emlakjet Müşteri Deneyimi Direktörü Cansu Demir birer konuşma yaptı.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Eyigele İşleyen, toplantının Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Uygulaması ile ilgili yeni gelişmeler ve uygulamadaki işleyişin öğrenilmesinin yanı sıra sektörün geleceğine ilişkin önemli gelişmeleri de öğrenme ve ilgili soruları doğrudan aktarma fırsatı sağladığının altını çizdi. 

T.C. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Sektörel Ticaret ve Taşınır Rehni Dairesi Başkanı Erdem Karaman, kimliği belli olmayan ilan portalları üyelikleri, manipülatif fiyat artışları, sahte ilanlar, tüketici mağduriyeti, ilanlardaki bilgi kirliliği gibi sorunların çözüme kavuşturulması için Elektronik İlan Doğrulama Sisteminin oluşturulduğunu dile getirdi. 

Teknik çalışmaların tamamlanmasının devamında EİDS’yi yakın zamanda uygulamaya geçirmeyi planladıklarına dikkat çeken Karaman, toplantının sistemi geliştirmeye katkı sağlayacağının altını çizdi. 

Sunumunda 31 Ağustos 2023 tarihli taşınmaz ticaretine dair mevzuat değişikliği ile ilgili bilgiler veren T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Sevil Özakca, bu çerçevede düzenlemenin gerekçesi olan ilan verme sürecinde karşılaşılan problemler ve mevzuat değişikliği ile gelen süreç içerisinde yapılan çalışmalara ilişkin açıklama yaptı. 

2023 Kasım'da kimlik ve yetki doğrulamalarıyla ilgili düzenlemenin sektör hayatına girdiğini ve ilk uyum gösteren platformun Sahibindencom olduğunu dile getiren Sahibindencom Mevzuat ve Rekabet Uyum Başkanı Derya Genç, bu konuda Ticaret Bakanlığından beklentilerinin, her mecraya aynı düzenlemelerin uygulanmasına ilişkin olduğunu vurguladı. 

Genç, ayrıca EİDS uygulaması için bir pilot süreç belirlenerek oluşabilecek problemlerin kayıt altına alınması ve çözüme yönelik sektör temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunulması yönünde beklentilerinin olduğunu da söyledi. 

Emlakjet Müşteri Deneyimi Direktörü Cansu Demir ise, Elektronik İlan Doğrulama Sistemine ilan girişi ve sistemin aktif ilan, pasif ilan ve süresi dolan ilan panelleri ile ilgili konutşu. 

1 Kasım 2023’te hayata geçirilen EİDS’nin ilk aşaması olan kimlik doğrulama uygulamasında, ilan sitelerinde ilan vermek isteyen herkesin E-Devlet Kapısı üzerinden kimlik bilgilerinin doğrulaması yapılıyor. Bu şekilde kimlik bilgileri doğrulanmayan kişiler, ilan platformlarında ilan girişi yapamıyor.

Perakendeciler kiralarda üst sınır talep ediyor!

Hanehalklarının yüzde 8,4'ü başkasının evinde kira ödemeden oturuyor!

Başakşehir Ayazma’nın 2 günde 156 konuta denk arsa oranının tamamı satıldı!