Sektörel

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi nasıl işleyecek? Ev sahipleri dikkat: Bakanlık yazı yolladı! 

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, hem satılık hem de kiralık gayrimenkuller için zorunlu olacak. Peki uygulama nasıl işleyecek? İşte ayrıntılar...

Ticaret Bakanlığı tarafından, 15 Eylül’de başlayacak Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ne (EİDS) ilişkin emlak sektörüne yönelik bir bilgilendirme notu yollandı. Yazıda doğrulama sisteminin devreye alınmasının ardından, belgesi olmayan emlak işletmelerince ilan girişinin yapılamayacağı, bu çerçevede emlak işletmelerinin ivedilikle yetki belgesi alması gerektiğine dikkat çekildi.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; 15 Eylül tarihinde başlayacak yetki doğrulama sistemi kapsamında, 31 Aralık 2024 tarihine kadar sorgulama sonucu olumsuz olsa bile doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesinin mümkün olacağı, doğrulama yapılarak yayınlanan ilanlarda ise ‘EİDS’den yetki doğrulamasının yapıldığı’ yönünde bir logoya ya da ibareye yer verileceği, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyeceğine vurgu yapıldı.

MÜLKÜN TÜM İLAN BİLGİLERİ GÖRÜLECEK

Ticaret Bakanlığı tarafından yazılan bilgi notunda sistemin nasıl işleyeceği şu şekilde aktarıldı:

EİDS yetkilendirme sürecinde aynı gayrimenkule ilişkin birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olabilecek. Fakat ilan platformlarında yayınlanan ilanlarda aynı taşınmaz ile ilgili başka bir ilan bulunması durumunda diğer ilanlara ait fiyat bilgilerine ve bu ilanlara ulaşmaya imkan sunan kısayollara/linklere yer verilecek.

GAYRİMENKUL SAHİBİ İSTERSE YETKİYİ İPTAL EDEBİLECEK 

e-Devlet yetkilendirme ekranında gayrimenkyl sahibi tarafından verilen yetki iptal edilebilecek. Fakat yetkilendirmenin iptali hâlinde ilan otomatik şekilde yayından kalkmayacak. İlanın yayından kalkacağı tarihin yetkilendirmenin biteceği tarihten önce olması durumunda, ilanın yayından kalkacağı tarihe kadar ilanda gerçekleştirilecek değişikliklerde sorgulama yapılamayacak. İlanın yayından kalkacağı tarihte ilanın yenilenmesi halinde yetkilendirmeye ilişkin sorgulama tekrar gerçekleştirilecek ve sorgunun olumsuz dönmesi hâlinde ilan yenilenmeyecek. Yetkilendirme ekranında mülk sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari üç ay olacak. Verilen yetkinin süresi taşınmaz sahibince aynı ekrandan uzatılabilecek.

HEM KİRALAMADA HEM SATIŞTA ZORUNLU 

Yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık gayrimenkul ilanları için geçerli tutulacak. Fakat, günlük kiralık taşınmazlar ile herhangi bir sebeple tapusu olmayan gayrimenkuller (henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar vb.) uygulama kapsamında olmayacak.

TAPUSU OLMAYAN İŞARETLENECEK 

Herhangi bir nedenle tapusu olmayan gayrimenkullerle ilgili ilanlar; platformlarda, EİDS üzerinden doğrulanan taşınmaz ilanları ile aynı kategori altında bulunabilecek.

Fakat tapusuz gayrimenkullere ilişkin ilanların girişinde taşınmazın tapu kaydının olmadığına dair bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda belirtilecek.

Canlı altın fiyatları: 1 gram bile altını olanlar hemen baksın! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını ne kadar?

Kiracılar dikkat! Komşusuna gereken saygıyı göstermeyen tahliye edilecek!

Emlakçılar ilan siteleri için tek yetki talep ediyor: 'Ben daha iyi fiyata kiralarım'cılar piyasayı yükseltir!