22 / 11 / 2024
fuzul

Emaar, Türkiye'de 5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor

Emaar, Türkiye'de 5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor

Türkiye'deki ilk projesi Toskana Vadisi'ne 700 milyon dolarlık yatırım yapan Dubaili Emaar, bir kaç yılda Türkiye'de yapacağı projelere 5 milyar dolarlık bütçe ayırdı.






Karayolları arazisi için Zorlu Gurubu'yla girdiği çetin mücadeleyi kaybeden Dubaili şirket, İstanbul'un dışında Bodrum, Kayseri, Bursa gibi gelişen şehirlerle de ilgileniyor.


Karayolları arazisi için verdiği çetin mücadeleyi Zorlu Grubu'na karşı kaybeden Dubaili Emaar, bütün dikkatini verdiği Türkiye'deki ilk projesi Toskana Vadisi'ne 700 milyon dolar yatırıyor. Türkiye'de önümüzdeki bir kaç yıl içinde 5 milyar dolara varan yeni yatırımları devreye koymaya hazırlanan şirket, İstanbul'un dışında Bodrum, Kayseri, Bursa gibi gelişen şehirlerle de ilgileniyor. Emaar Türkiye'nin CEO'su Ozan Balaba ile Emaar'ın Toskana Vadisi projesini ve Türkiye'ye yönelik diğer planlarını konuştuk.


Toskana Vadisi projesine 700 milyon dolar ayırdınız. Proje beklediğiniz ilgiyi görüyor mu?


- Beklediğimizin üstünde bir ilgi var. Proje yol, altyapı, okul, hastane dahil 700 milyon doları buluyor. Projede 555 villa bulunuyor ve fiyatlar 800 bin dolardan başlıyor.


Toskana projesinin yanındaki arsayı da aldınız. Orada ne yapmayı düşünüyorsunuz?


- İçinde alışveriş merkezi (AVM) ve eğlence merkezi ile Hastane bulunan bir proje yapacağız. Büyükçekmece, Beylikdüzü İstanbul'un büyüyebileceği alanlardan biri. Artık bölge de şehir içinde.


Projede ilginç başka etkinlikler de var mı?


- Gölde yelken kulübü olacak. Bölgenin çekim merkezi. Golf arabalarıyla kapılara süt gibi servisler verilecek. Toskana şehir merkezine gelmeye gerek bırakmayacak bir proje. Bir merkez olacak, şehir içinde ne varsa bulunacak.


Komşudaki Tezgah Olmayacak


Projeyi nasıl şekillendirdiniz? Veri tabanı olarak nelerden faydalandınız?


- Bir çalışması yaptık. Farklı gruplardan insanlar bir araya gelip projeyi şekillendirmek için 300 sayfalık bir rapor hazırladık. Gördük ki insanlar sosyal tesisler, 10 yaş civarı çocuklar için donatılar istiyor.


Konutları kişiselleştirme neden çok önemli?


- Eğer 1-1.5 milyon dolara bir villa alıyorsam, onun mutfağı şirketin yaptığı olmamalı. Komşuya gittiğimde aynı yer karosunu, aynı tezgahı görmemeliyim. Mutfakta yüzlerce, parkede 5, şöminede 10'larca ya da şöminesiz seçenekler sunuyoruz. Asansör istiyorlarsa mümkün. Kişiselleştirme çok önemli.


Satışlar nasıl gidiyor?


- İlk fazın neredeyse yarısını sattık. Dolar düştüğü için ekonomide büyük bir duraksama var. Dolar üzerinden satıyor olmamız aslında bir avantaj ama insanlar beklemeyi tercih etiyor. Irak'la ilgili gerginlik de vardı.


50 Bin Doları Önemsemiyorlar


Durgunluk sizi de etkiledi mi?


- Biz 800 bin dolardan başlayan 2 milyon doları aşan fiyattaki evleri satabiliyorsak bir şeyleri doğru yaptık demektir. Metrekare fiyatlar 1700 dolar bu bir kaç yıl sonra 3000 olacak. Yollar, AVM ve markalarla desteklenince projemiz daha da değerlenir.


Müşterilerinizin kaçı kişiselleştirmeden faydalandı?


- Müşterilerin yüzde 90'ı büyük küçük ekstralar istiyor. Mutlaka aldığı evi kişiselleştiriyor. Örneğin asansöre çok rağbet var. Böyle bir projeden ev alan kişi 40-50 bin dolar ekstrayı dert etmiyor.


Evleriniz çok büyük. Genellikle büyük evlerin zor satıldığı söylenir.


- Genellikle büyük evleri satmak zordur. Bizim projemizde en küçük ev 400 metrekare. İlk fazda 7 tane büyük ev vardı. 800-2000 metrekare arası. Onlara 8 tane daha ekledik. Hepsi satıldı.


Sosyal Alanlara 18 Milyon Dolar


Bölgenin eğlence ve alışveriş merkezi olacak projede sosyal alanlara yaptığınız yatırımın tutarı nedir?


Sadece sosyal alanlara yaptığımız yatırımın tutarı 18 milyon dolar.


Neden okul değil de hastane? Yurtdışından da hasta bekliyor musunuz?


- Projeyi gerçekleştirdiğimiz bölgeye okul değil, hastane ve eğlence merkezi lazım. Hastane olursa otel de olmak zorunda. Hastane bütün Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Ortadoğu'ya hitap etsin istiyoruz.


İstanbul dışında hangi şehirlerle ilgileniyorsunuz?


- Bodrum, Kayseri, Bursa gibi gelişen şehirlere bakıyoruz.


Karayolları için cebimde 795 milyon dolar vardı


Karayolları için epey çekiştiniz ama ihaleyi kazanan Zorlu oldu. Çok iddialıydınız. İhaleyi kazanamamak hayal kırıklığı yarattı mı?


- Karayolları arazisi için İstanbul'a cebimde 795 milyon dolarlık bir yetkiyle dönmüştüm. İhale 750 milyon doların üstüne çıkınca ancak Emaar gücündeki şirketler bunu göğüsleyebilirdi. Çok iyi hazırlanmıştık. Çok iddialıydık. Ahmet (Zorlu) beyin inadı tuttu, Karayolları arazisi bize nasip olmadı. O ihaleyi kazanamamak tabii ki bize büyük hayal kırıklığı yaşattı. Emaar onu Avrupa'ya açılma projesi olarak görüyordu. İstanbul'da bir dünya projesi gerçekleştirecekti. Turistlerin ziyaret ettiği bir bina. Empire State Building gibi. Projeyi dikkatle izliyoruz. Eğer bir şey olursa bize de dokunur. Her gün takipteyim. İnşallah tamamlanır. Zor bir proje. Bizim arazi için tasarladığımız proje konut, AVM, eğlence ve turizm kapsamlıydı. Limak, Fiba, Akfen gibi önemli yatırımcılar girmişti. Öte yandan İETT arazisinde yaşanan sıkıntılar yatırımcıları ürküttü.


Yabancı fonlara ev satmayız


Yabancıların projeye ilgisi var mı? Onlara toplu satış düşünüyor musunuz?


- Toscana Vadisi projesi 500 konuttan oluşuyor. Projenin sadece yüzde 10-20'sini yurtdışı satışlar için ayırdık. Yurtdışına 22 ev sattık; bunlarında 6'sı Türk. İngiliz, İrlandalı, Amerika, Kanada, Dubai ve Lübnan'dan alanlar oldu. Yurtdışına satmaya sıcak bakmıyoruz çünkü biz bu evlerde satılık tabelası olsun istemiyoruz. Yurtdışından projeye ilgi çok. Fonların ilgisi var. Rus bir yatırım fonu 25 ev istedi. Vermedik. Bu projede AVM ve oteli yatırım fonlarına satabiliriz ama konutların satışına karşıyım. Çünkü bu ikinci el piyasası oluşması demek. Adam belki gidip bu evleri elin Japon'una satacak. Bunun bana getirisi yok. Finansman sorumunuz yok ki böyle bir satışa sıcak bakayım.


Emaar'ı duyan yerini bilmese de alıyor


Emaar ismi satışları nasıl etkiliyor?


- Üzerinde Emaar markası varsa tüm dünyada satmak kolay. Dubai'de benim yanımda şöyle bir şey yaşandı. Bir kişi 1.5 milyon dolara ev aldı. Çeki verirken evin nerede olduğunu sordu. Emaar'ın çizgisi belli. Gözü kapalı alıyor insanlar.


DEMET CENGİZ BİLGİN


Geri Dön