Ekonomi

Emekli bayram ikramiyesine yapılmayan zammın perde arkasındaki isim ortaya çıktı! Zammın ne zaman yapılacağı belli oldu

Emekli bayram ikramiyelerine zam yapılmayınca gözler 'acaba ne oldu da zam yapılmaktan vazgeçildi' sorusu gündeme geldi. Bakan Vedat Bilgin'in bin 100 liralık ödeme için 'Çok büyük bir rakam kamu bütçesine çıkıyor' demesinin sırrı anlaşıldı.Dolar kurunun geçtiğimiz yılın son döneminde yükseliş yönlü atağa geçmesi piyasalarda 'Neler oluyor?' sorusunun sorulmasına neden oldu

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon geçim darlığını beraberinde getirdi. Dolar kurunun geçtiğimiz yılın son döneminde yükseliş yönlü atağa geçmesi piyasalarda 'Neler oluyor?' sorusunun sorulmasına neden oldu. Dolar 9 liradan 18 liraya çıkınca hükümet 21 Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Mevduat Hesabını devreye aldı. 'Faiz sebep enflasyon sonuçtur' şeklinde kamuoyuna ifade edilen süreçte Merkez Bankası faizi baskılamak için peş peşe kararlar aldı.

Akabinde yaşanan gelişmeler sonrasında gelinen süreçte enflasyon TÜİK verilerine yüzde 60'ı, ENAG verilerine göre yüzde 142'yi geçti. Asgari ücrete yılbaşında yapılan zam kelimenin tam manasıyla buharlaştı. Konut fiyatları, otomotiv, gıda başta olmak üzere mal ve hizmet fiyatlarında şimdiye kadar görülmemiş artışlar yaşandı.

EMEKLİNİN ZOR GÜNLERİ

Emekliler her yıl kendilerine ödenen bayram ikramiyeleriyle biraz olsun rahat nefes almayı umuyordu ancak beklenen haber hükümet kanadından gelmedi. Emeklilere neden zam yapılmadığı konusuna eğilecek olursak Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarının satır aralarını iyi okumakta fayda var. Vedat Bilgin'in 'Bireyselde bin 100 lira gibi gözükse de bütçeye 25 milyar liralık bir yük çıkıyor. Çok büyük rakam' şeklinde ifade edilen tabloda zammı engeleyen kurumun Hazine ve Maliye Bakanlığı olduğu ortaya çıktı. 14 milyon emekliye zam yapmayı göze alamayan Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçenin darboğaza girmemesi için emekli bayram ikramiyelerine yapılması düşünülen 400 liralık (toplamda 800 TL) zammı veto etti. 

Emekliye bayram ikramiyesi konusunun bu bayram geçtikten sonra gündeme yeniden geleceği öğrenildi. 

 

GEENL MERKEZE TELEFON YAĞMURU: BARİ 100-150 LİRA ZAM YAPSAYDINIZ

Türkiye gazetesinin haberine göre emekliye bayram ikramiyesi zammı yapılmayınca AK Parti milletvekilleri Ankara'daki genel merkezi telefon yağmuruna tuttu.  Milletvekilleri, “Zor durumda kaldık. Beklenti oluşmuştu. Herkes bayram öncesi Meclis’te bir düzenleme bekliyordu ama olmadı. Sahadaki çalışmalarımız sırasında bu konuda çok talepler vardı. Şimdi vatandaşa karşı biz de sıkıntıya düşeceğiz. Hiç değilse 100-150 lira bir artış yapılabilirdi” değerlendirmesini yaptı. 

100 LİRALIK ARTIŞ BÜTÇEYE 3-5 MİLYAR TL MASRAF DEMEK

Artıştan vazgeçilmesinde Maliye Bakanlığı'nın maliyeti artıracağı ve bütçe dengelerini bozacağı gerekçesiyle yaptığı itirazın etkili olduğu belirtildi. Emeklilere verilen 1.100 liralık ikramiyenin iki bayram için maliyetinin 25 milyar lira olduğu, 100 liralık bir artışta bile maliyetin 3-3,5 milyar artacağı aktarıldı. Kulislerde, hem asgari ücrette hem de emekli maaşı ve ikramiyelerindeki artışın rafa kalkmadığı, önümüzdeki yıl gündeme geleceği konuşuluyor.

Emekli bayram ikramiyesinde kritik 3 gün! Hesaplarınızı önceden kontrol edin

Emekli bayram ikramiyesi zammında son karar açıklandı! TC kimlik numarasıyla 2 günde hesaplara yatacak

Emeklilere ödenecek bayram ikramiyesi tutarı duyanları yerinden fırlattı! 3 bin lira bile olsaydı...

Emekli bayram ikramiyesi haberinde Bakan Vedat Bilgin'in açıklamasındaki gizli sır ortaya çıktı