16 / 05 / 2024

Emekli ikamet ettiği yazlık daire için Emlak Vergisi ödemez

Emekli ikamet ettiği yazlık daire için Emlak Vergisi ödemez

Posta gazetesinden Ekrem Sarısu sorulan soruları yanıtladı



Emekli ikamet maksadıyla kullandığı yazlık daire için Emlak Vergisi ödemez

Soru: Eşim ev hanımı. Eşimin adına olan dairede oturuyoruz. Eşim geliri olmadığı için Emlak Vergisi ödemiyor. Emekliyim ve emekli aylığından başka gelirim yok. Benim adıma da bir yazlık dairemiz var.
Yılın yarısına yakın kısmını bu dairede oturarak geçiriyoruz. Ancak benden Emlak Vergisi alıyorlar. Benim gibi emekli olan bir arkadaşım yazlık daire için Emlak Vergisi ödemiyor. Acaba benden vergiyi yanlışlıkla mı alıyorlar? Ben de Emlak Vergisi ödememek için ne yapmayım? Musa AKAN

Cevap: Emekli aylığından başka geliri olmayan ve Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olanların Emlak Vergisi oranı Bakanlar Kurulu'nca sıfıra indirildiğinden Emlak Vergisi ödemiyorlar.
Ancak, bu uygulamadan muayyen zamanlarda dinlenmek maksadıyla kullanılan meskenler (yazlık olarak kullanılan daireler) yararlanamıyor. Yılın belli zamanlarında dinlenmek için kullandığınız, adınıza olan daire için Emlak Vergisi ödemek zorundasınız.
Yazlık dairesi için Emlak Vergisi ödemeyen arkadaşınız o dairede ikamet ediyordur. Yani daireyi yılın muayyen zamanlarında dinlenmek maksadıyla kullanmıyordur.
Çünkü yazlık daire de olsa, yılın muayyen zamanlarında dinlenmek maksadıyla kullanılmayıp, yılın tamamında ikamet maksadıyla kullanılıyorsa, sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanır Emlak Vergisi ödenmez.
Ekrem Sarısu / Posta


Geri Dön