05 / 05 / 2024

Emekli maaş zammında büyük rakam ortaya çıktı; Bu oranı hiç kimse tahmin bile etmemişti

Emekli maaş zammında büyük rakam ortaya çıktı; Bu oranı hiç kimse tahmin bile etmemişti

Yeni zam oranı, milyonlarca emeklinin merakla beklediği bir gelişme. Şimdiye kadar kimse tarafından tahmin edilemeyen bu oran belli oldu. İşte detaylar...



Son günlerde gündemi meşgul eden konulardan biri, Ekim ayında beklenen ara zam meselesiydi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere 100. Yıl ikramiyesi verileceğini açıklamıştı, ara zama gerek olmadığını belirtmişti.

Emeklilere verilecek olan Cumhuriyetin 100. Yılı ikramiyesi, 5 bin TL tutarında ve Kasım ayı içerisinde emekli vatandaşların hesaplarına yatırılacak. Ancak, emekliler bekledikleri zam oranını ne zaman alacaklar?

Gelen bilgilere göre, yılbaşında emekliler maaşlarına enflasyon oranında zam alacaklar. Yani, yılın ilk 6 ayındaki enflasyon oranı kadar maaşlarına zam yapılacak. Peki, bu zammın yanı sıra seyyanen bir zam da gelecek mi?

Temmuz ayından bu yana emekliler, seyyanen bir zam beklentisi içerisindeydiler. Ancak, hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre, seyyanen zam ihtimali oldukça az görünüyor.

Ekonomi yönetiminin başında bulunan Mehmet Şimşek, emeklilere verilen 5 bin TL'lik ikramiyenin dahi bütçeyi zorladığını dile getirmişti. Bu ifade, ekonomi uzmanları tarafından, yılbaşında emekli maaşlarına seyyanen zam yapılmasının olasılığının düşük olduğu şeklinde yorumlandı.

Peki, emeklilere toplamda ne kadar bir zam yapılacak? Şu anki verilere göre, emekliler maaşlarına enflasyon oranında bir zam alacaklar. Bu oranın yaklaşık yüzde 40 civarında olması bekleniyor ve şu an için yüzde 25'in üzerinde seyrediyor.

Buna göre, yüzde 40 zam alacak bir emeklinin maaşı en az 10.500 TL seviyesine çıkacak. Temmuz sonrasında en düşük asgari ücret dahi 7.500 TL'yi aşmıştı. Dolayısıyla en düşük emekli maaşı da 10.500 TL'nin üzerinde olacak gibi görünüyor. Emekli maaşı 10 bin TL olan bir vatandaş ise zamdan sonra en az 14 bin TL maaş almaya başlayacak. Tabii ki bu noktada enflasyonun yüzde 40 dolaylarında çıkması önemli.

Eğer enflasyon oranı büyük bir değişim göstermezse ve aylık enflasyon negatif bir değerle sonuçlanmazsa, yıl sonu enflasyonunun 6 aylık dönemde yüzde 40'ı aşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Akbank'tan emekliyi sevindiren haber: Emekli promosyon rakamları açıklandı. İşte Akbank'ın emekli promosyon rakamları

Son Dakika! Gram altını olanlar hemen baksın! İslam Memiş'ten yeni tahmin

Kandilli Rasathanesi'nden son dakika açıklaması: Deprem oldu!


Geri Dön