Kent Haberleri

Emekli maaşı alanlara yeni kıskaç: SGK o kişilerin emekli aylıklarını anında kesebilecek! 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bazı emeklilerin maaşlarının anında kesilmesi için yeni bir uygulamaya geçiyor. İşte ayrıntılar...

Emekli maaşı alan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli bir son dakika gelişmesi gündeme geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bazı emeklilerin maaşlarının kesilmesi ilişkin bir karar aldı. 

Bu değişiklik, emeklilik maaşlarında yapılan hilelerin belirlenmesi amacıyla yapay zeka teknolojisinin kullanılmasını kapsıyor. Halk TV'de yer alan habere göre; geçmişte kullanılan yöntemlerle, hem zaman kaybı yaşanıyor hem de çeşitli hata ve yanlışlar ortaya çıkıyordu. 

Bu nedenlerle SGK tarafından iş yükünün azaltılması ve denetim süreçlerinin daha etkin hale getirilmesi amacıyla yapay zeka kullanımına geçilmesine karar verildi. 

Yeni sistem, gerçek dışı bilgilerle emekli maaşı alınmasının önüne geçmek ve hileli işlemleri daha hızlı ve doğru bir şekilde belirlemek için hazırlandı. Bu adım, SGK'nın denetim yeteneğini güçlendirerek dolandırıcılığı minimum seviyeye indirmeyi hedefliyor. 

Yapay zeka destekli bu sistem, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından şüpheli emeklilik maaşı işlemlerinin tespit edilmesi için kullanılacak. Söz konusu sistemle potansiyel hileli işlemlerin otomatik olarak saptanması ve ilgili dosyalarda uyarı verilmesi sağlanacak. 

Şüpheli bulunan dosyalar yapay zeka tarafından tespit edildikten sonra, müfettişler tarafından ayrıntılı bir denetime tabi tutulacak.

Bu denetimlerde herhangi bir usulsüzlük ya da hileli işlemin belirlenmesi halinde, ilgili kişinin emekli aylığı anında kesilecek. Bu şekilde SGK, kaynaklarını daha verimli kullanabilecek ve hileli işlemlere karşı daha hızlı bir şekilde müdahalede bulunabilecek. 

Bunların yanı sıra, milyonlarca emeklinin dört gözle beklediği en düşük maaş ile ilgili karar da Meclis'ten çıktı.  Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda resmen kabul edildi ve yasalaştı. Bu şekilde en düşük emekli maaşı resmen 12 bin 500 Türk Lirası'na çıkartılmış oldu. Ayrıca, kabul edilen 28'inci maddeye göre, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 şeklinde belirleniyor; bu oranı yüzde 1,5'e kadar düşürmeye, yüzde 2,5'e kadar yükseltmeye Cumhurbaşkanı'na yetki veriliyor. 

İstanbul'un kuzeyi imara açılacak: Arnavutköy, Çatalca, Şile, Sarıyer, Beykoz'daki arsalar kaçırılmamalı!

2010'dan bu yana konut fiyatları Türkiye'de yüzde 61, ABD'de yüzde 86 arrtı! 

Asgari ücrete 3 bin TL'lik ara zam kulisi gündeme geldi! SGK uzmanları tarihi de verdi!