28 / 04 / 2024

Emekli maaşı hesaplama sistemi değişiyor mu? Milyonlarca emekliyi ilgilendiren son dakika gelişmesi!

Emekli maaşı hesaplama sistemi değişiyor mu? Milyonlarca emekliyi ilgilendiren son dakika gelişmesi!

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, karma emekli aylığı sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan ve kendi içerisinde eşitlik sağlayan tek bir emekli maaşı hesaplama sistemine geçilmesi gerektiğini açıkladı. 



Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli maaşları ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. 

Türkiye’deki toplam emekli sayısının 15,6 milyon olduğuna dikkat çeken Kazım Ergün, aklaşık 6 milyon emeklinin 7 bin 500 TL seviyesinde maaş aldığının altını çizdi. 

Emekli maaşı hesaplama sistemi değişiyor mu? Milyonlarca emekliyi ilgilendiren son dakika gelişmesi!

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETTEN 3.902 TL DAHA DÜŞÜK

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, asgari ücretin 2002'de en düşük işçi emeklisi aylığının yüzde 71,5’ine denk gelirken, bugün en düşük işçi emeklisi aylığının asgari ücretin altında olduğunu belirtti. 

Kazım Ergün, açıklamasında, bugün en düşük emekli maaşının mevcut asgari ücretten 3 bin 902 TL düşük olduğuna dikkat çekti ve "Emekli maaşlarının asgari ücretin bile altında olduğu bir tabloyla karşı karşıyayız. Geçmişte sosyal güvenlik mevzuatında uygulanan bazı değişiklikler emekli aylıklarında eşitsizlik oluşturdu" ifadelerine yer verdi. 

2000 yılından önce, Ocak 2000-Eylül 2008 ve Ekim 2008 sonrasında çalışması olanlara uygulanan karma emekli maaşı hesaplamasının, aylıkları düşüren bir sisteme dönüştüğünü söyledi. 

Emekli maaşı hesaplama sistemi değişiyor mu? Milyonlarca emekliyi ilgilendiren son dakika gelişmesi!

2024'TE YENİ BAŞLANGIÇ OLMALI 

Kazım Ergün, karma emekli maaşı sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan ve kendi içerisinde eşitliği sağlayan tek bir emekli aylığı hesaplama sistemine geçilmesinin gerekli olduğunu vurguladı. 

Söz konusu açıklamasında, "Sigorta mevzuatımız, sil baştan ele alınmalı, gösterge ve basamak sistemine dönüş yapılmalı. Alt sınır maaş bağlama oranı yüzde 70 olmalı, gösterge ve basamak değerlerine göre maaş bağlama oranları yeniden belirlenmelidir. Bu tavsiyemiz yapılmadığı sürece, emekli maaşlarında eşitlikten söz edilemez" ifadelerini kullanan Ergün, tam da bugün bu sorunla karşı karşıya olunduğunu söyledi. 

Emeklilerin önemli bir kısmına 7 bin 500 TL ödendiğini ve bunun sürdürülebilir bir sistem olmadığını aktararak, "Bu sebeple, 2024 yılı yeni bir başlangıç senesi olmalı ve gelecek güvencesi olan emeklilik, Cumhuriyet’in 100. yılında hak ettiği yere getirilmelidir" diye konuştu. 

Emekli maaşı hesaplama sistemi değişiyor mu? Milyonlarca emekliyi ilgilendiren son dakika gelişmesi!

5 BİN TL'LİK İKRAMİYE TÜM EMEKLİLERE VERİLSİN

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olarak verilen 5 bin TL'lik ikramiyenin, emekliler arasında ayrım yarattığına dikkat çekti ve söz konusu uygulamanın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ileri sürdü. 

Çalışan emekliler ile Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 1 milyon 629 bin emekli ve 17 özel bankaya ait sandıklardan emekli 150 bin kişiye de 5 bin TL ödeme yapılmadığının altını çizen Kazım Ergün, "5 bin TL'nin hiçbir şart aranmadan tüm emeklilere ödenmesini istiyoruz. Tarım sigortasından emekli olanların Ziraat Odasına kayıtlı olması, 4/b kapsamında sigortalı gibi değerlendirilmesi, 5510 sayılı Kanun’da karşılığı bulunmayan bir uygulamadır" şeklinde konuştu.

Ergün, söz konusu açıklamasını, eşitsizlik yaratan mevcut uygulamanın toplumun en fazla yıpranan kesimlerinden olan tarım sigortası emeklilerini mağdur ettiğini ve üzdüğünü söyleyerek tamamladı.

En düşük emekli maaşı 10 bin 402 TL! Rakamlar tek tek geldi! Emekliler ve memurlar şimdi bakın!

Depremlerin ardından Antakya için korkutan tablo ortaya çıktı! Olası Antakya depremi için o bölgeler işaret edildi...

Yatırım anahtarı CDS'ler varlık fiyatlarını nasıl etkiler?

TOKİ, Yusufeli Yeni Yerleşim Yeri'ndeki 106 yeni konut için ihaleye çıkıyor!


Geri Dön