22 / 11 / 2024
fuzul

Depremlerin ardından Antakya için korkutan tablo ortaya çıktı! Olası Antakya depremi için o bölgeler işaret edildi...

Depremlerin ardından Antakya için korkutan tablo ortaya çıktı! Olası Antakya depremi için o bölgeler işaret edildi...

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Antakya'da araştırma yapan Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, Antakya için korkutan tabloyu gözler önüne serdi. O bölgeleri işaret eden Kadıoğlu, yapılaşma olmamalı dedi. 




Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, Asi Nehri’nin fay hattının üstünden geçtiğini söyleyerek, Kahramnamraş depreminde Antakya'nın yıkıldığını belirtti.

Bu konuda hala ders alınmadığını söyleyen Kadıoğlu özellikle sivil kuruluşlar, bu bölgede eski binaların eskisi gibi yeniden yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

Kadıoğlu buna karşılık şu ifadeleri kullandı: ''O evlerin yıkılmasını istemiyorsanız, bir daha hepimizin mateme düşmesini istemiyorsanız, kurallara uyacak şekilde Habib-i Neccar Dağı'nın eteğine, Amanos Dağı'nın eteğinin dışında herhangi bir yapılaşmamanın yapılmaması gerekiyor" dedi.

OLASI ANTAKYA DEPREMİNİN ETKİLERİNDEN KORKUYOR

Kadıoğlu, olası Antakya depreminin etkilerinden korktuklarını söyledi. Prof. Dr. Kadıoğlu, "Antakya'da gerilme hareketinin etkisi ile oluşan bir fay hattı var. Henüz o fay hattı kırılmadı, kırılabilir. Kırıldığı zaman Antakya şehri gerçekten mevcut haliyle bugünkünden daha da kötü bir duruma düşebilir.'' diyerek  aynı durumun tekrar yaşanmaması için kesinlikle Antakya’nın mevcut yerleşim alanlarına binaların inşa edilmemesi konusunda uyardı.

Çalışmalarına göre, Antakya’nın içinden geçen Asi Nehri'nin kendisi fay hattının üstünden geçtiğini söyleyen Kadıoğlu bu, ana fay hattının olduğunu söyledi.

Antakya'nın kuzeybatısı ve güneydoğusu birbirine paralel olarak açılma hareketi ile gelişmiş çok sayıda fay hattının mevcut olduğunu söyleyen Kadıoğlu '' Bu faylar kırıldığı zaman, hepsi harekete geçtiğinde, bölgede ciddi anlamda yıkım etkisi gösterecektir" dedi.

Depremlerin ardından Antakya için korkutan tablo ortaya çıktı! Olası Antakya depremi için o bölgeler işaret edildi...

YAŞANILANLARDAN DERS ALMAMIŞIZ

Prof. Dr. Kadıoğlu, Antakya’nın tarihi yapısına bakıldığı zaman daha önce 18 kez yıkıldığını belirterek "Günümüzde de Kahramanmaraş depreminde Antakya yıkıldı. Ama hala ders alamamışız. Özellikle sivil kuruluşlar, bu bölgede eski binaların eskisi gibi yeniden yapılmasını talep ediyor.

Eğer bir daha o evlerin yıkılmasını istemiyorsanız, bir daha hepimizin mateme düşmesini istemiyorsanız, bir daha ekonomik krize düşmemizi istemiyorsanız, lütfen kurallara uyacak şekilde Habib-i Neccar Dağı’nın eteği, Amanos Dağı’nın eteğinin dışında herhangi bir yapılaşmamanın yapılmaması gerekmektedir.'' dedi.

O BÖLGE FAY HATTI ÜZERİNDE!

Prof. Dr. Kadıoğlu, Asi Nehri’nin gerçek anlamda bir fay hattı üzerinden aktığını  söyledi.  Antakya bölgesinde meydana gelen depremlerin özellikle Asi Nehri’nin üzerindeki hareketlerin etkisi ile geliştiğini tahmin ettiğini açıkladı.

O bölgede nitelikli binaların dışında diğer binaların kaldırılmasına yönelik bir çalışma yürütüldüünden bahseden Kadıoğlu '' Ancak benim yapmış olduğum gözlemler, incelemeler sonucunda sivil kuruluşlar, buna şiddetle direnmektedir; ne olursa olsun mevcut binaların aynı şekilde yeniden yapılması yönünde.

Ancak binayı ne kadar sağlam yaparsanız yapın, o binanın altında bir kırık hattı varsa, binanızı bir daha yaşatmaz, tekrar yıkar. Bilime inanalım. Önce bilim ondan sonra kültürel mirasımızı koruyalım. Niteliksiz olan binaların tamamının yıkılması, yıkılmış olanların da yerine yenisi yapılmaması gerekmektedir" dedi.
 

İBB, İstanbul için ayrı kentsel dönüşüm yasası çağrısında bulundu!

Balıkesir 3.5 şiddetinde sallandı! Prof. Dr. Naci Görür tek tek açıkladı! SON DAKİKA! 

Antakya Koruma Amaçlı İmar planı masada! Bina tasarımına kadar tüm detayları içeriyor!

Geri Dön