29 / 04 / 2024

Yatırım anahtarı CDS'ler varlık fiyatlarını nasıl etkiler?

Yatırım anahtarı CDS'ler varlık fiyatlarını nasıl etkiler?

Kredi risk primi (CDS), bir çeşit sigorta olarak görev yaparken, yatırımın riskini en aza düşürmek için ödenmesi gereken tutarın hesaplanmasında yardımcı oluyor.



Globalleşen dünyada finansal varlıklar gün geçtikçe değişirken yatırımcıların risk fiyatlamasında kullandıkları kredi risk primi (CDS) bunlardan biri olarak öne çıkıyor.

CDS, dünyanın her yerinde borçlanma maliyetleri açısından oldukça önemli olurken ve yatırımcıların yatırım kararı alırken yaptıkları risk ölçümünde kullanılıyor.

Yaklaşık 30 sene önce faaliyet gösteren CDS'ler bir çeşit sigorta olarak görev yaparken, yatırımın riskini en aza düşürken için ödenmesi gereken tutarın hesaplanmasında yardımcı oluyor.

Bir türev varlık olan, yani fiyatı bir dayanak varlığa dayanan CDS'ler ülkelerin ve şirketlerin risk seviyelerinin fiyatlanmış durumu olarak yatırımcının karşısına çıkıyor. Böylece risk arttıkça ödenecek sigorta bedeli de artıyor.

Ayrıca, CDS'lerdeki gerileme yatırımcıların risk algısının da azalmasına destek sağlıyor. Böylece yatırımcıların söz konusu şirkete veya ülkeye yatırım yapma kararları pozitif etkileniyor.

Yatırım anahtarı CDS ler varlık fiyatlarını nasıl etkiler?

CDS'LER VARLIK FİYATLARINI NASIL ETKİLEYECEK?

CDS'ler varlıklarına yatırımda bulunan bir şirketin ya da devletin temerrüde düşme, yani batma durumu için önlem alınmak istendiğinde ortaya çıkıyor.

CDS işlemleri özellikle yabancılar tarafından gerçekleştirilen kompleks işlemler olarak dikkati çekerken, söz konusu işlemlerde arbitraj dahil olmak üzere pek çok faktör etkili oluyor.

CDS'lerin ayrı bir varlık olarak alınıp satılabilse de genel olarak CDS'ler tahvil ihraçlarında yapılan faizin belirlenmesinde oynadığı rolle fonlama maliyetlerinde belirleyici faktör olarak bulunuyor.

Kredi risk primi fazla olan kurumlar ya da devletler fonlama ihtiyaçlarını giderirken daha çok faiz ödemek durumunda kalıyor, CDS'leri geriledikçe de daha az faiz ödeme avantajını elde ediyor. 

Yatırım anahtarı CDS ler varlık fiyatlarını nasıl etkiler?

TÜRKİYE'NİN CDS'Sİ NASIL İLERLİYOR?

Son zamanlarda ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere önemli merkez bankalarının şahin adımlarının ardından geldiğine dair fiyatlamaların güçlenmesiyle genellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik CDS'ler düşüş eğiliminde hareket ediyor.

Türkiye özelinde kredi risk primindeki gerilemede yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya dair adımlarının etkili olması dikkati çekerken, enflasyonla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar gelecek döneme dair belirsizlikleri azaltması Türk varlıklara ilişkin fiyatlamalara pozitif yansıyor.

Bununla beraber sadeleşme adımları da Türk varlıklarındaki fiyatlamaları olumlu yansıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023 Haziran ayından bu yana politika faizini toplamda 2 bin 650 baz puan yükseltirken, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, kasım başında gerçekleştirdiği Enflasyon Raporu sunumunda, dezenflasyonist sürecin 2024 yılının ikinci yarısından itibaren etkili olmaya başlayacağını tahmin ettiklerini dile getirmişti.

Ekonomi yönetiminin mayıs ayındaki seçimin ardından iş başına gelmesiyle beraber Türkiye'nin CDS'si haziran ayından bu yana yaklaşık 240 baz puan gerileyerek 336 baz puanla Mart 2021 tarihinden bu yana en düşük seviyeye gerilerken, son 7 işlem gününde de düşüş eğiliminde hareket ediyor. Türkiye'nin kredi risk primi mayısta 700 baz puana kadar çıkmıştı. 

Ayrıca haziran ayının başından bu güne kadar Hindistan'ın CDS'si 95 baz puandan 55 baz puana, Güney Afrika'nın CDS'i 318 baz puandan 235 baz puana, Brezilya'nın CDS'i 209 baz puandan 147 baz puana ve Çin'in CDS'i 66 baz puandan 57 baz puana indi.

Bloomberg'in hesapladığı gelişmekte olan ülkeler CDS endeksi haziran ayının başından bu yana 52 baz puan düşerek 241 baz puandan 189 baz puana inerken, bu dönemde gelişmekte olan ülkeler CDS endeksi ile Türkiye'nin CDS'si arasındaki fark 338 baz puandan 147 baz puana geriledi.

Söz konusu durum, Türkiye'nin CDS'sinin diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha sert düştüğünü gösterirken, mayısta söz konusu fark bir ara 442 baz puana kadar ulaşmıştı.

Sakarya'da 7 bin konut dönüşüm bekliyor!

Prof. Dr. Kılıç afetlere karşı uyardı! Şehir planlamacılarının önerileri dinlenmeli, nehir yataklarına ev yapılmamalı!

Ekim'de hem satılık hem kiralık ev fiyat artışları hız kesti! Büyükşehirlerdeki artışta lider Antalya oldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön