27 / 04 / 2024

Ekim'de hem satılık hem kiralık ev fiyat artışları hız kesti! Büyükşehirlerdeki artışta lider Antalya oldu!

Ekim'de hem satılık hem kiralık ev fiyat artışları hız kesti! Büyükşehirlerdeki artışta lider Antalya oldu!

Son 3 senedir soluksuz bir şekilde artan satılık ve kiralık konut fiyatları 2023 Ekim'de hızını kesti. REIDIN Emlak Endeks sonuçlarına göre Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Ekim'de, bir önceki aya göre yüzde 3,60, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 88,44 nominal yükseldi.



Lider gayrimenkul veri analitiği şirketi REIDIN tarafından, Ekim 2023'e ilişkin Emlak Endeks sonuçları tek tek açıklandı. REIDIN rakamlarına göre, kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki artış Ekim ayında hız kesti, fakat artışını sürdürdü. 

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Ekim 2023'te bir önceki aya göre yüzde 3,60, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 88,44 nominal artış kaydetti. 

Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde ise aynı oranlar sırasıyla yüzde 3,72 ve yüzde 141,27 olarak belirlendi. 

Ekim de hem satılık hem kiralık ev fiyat artışları hız kesti! Büyükşehirlerdeki artışta lider Antalya oldu!

Verilere son beş sene bazında bakıldığında ise Türkiye genelinde kiralık konut fiyat değişiminin yüzde 1006,58, satılık konut fiyat değişiminin ise yüzde 844,58 olduğu belirlendi. 

REIDIN’in raporunda yıllık bazda Ekim ayı ipotekli ve toplam konut satış rakamlarına da yer veriliyor. Buna göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 Ekim ayında 5.577’si ipotekli olacak şekilde toplam 93 bin 761 konut satıldı. 2022 Ekim'de bu rakalar 13.268’i ipotekli olmak üzere toplam 102 bin 660 olarak kaydedilmişti. Yaşanan bu düşüşlerin konut kredisi faiz oranlarındaki yükseliş sebebiyle talepte yaşanan daralmadan kaynaklandığı ifade ediliyor. 

Ekim de hem satılık hem kiralık ev fiyat artışları hız kesti! Büyükşehirlerdeki artışta lider Antalya oldu!

KONUT YATIRIMINDA GETİRİ BIST'TEN SONRA 2'NCİ SIRADA 

REIDIN’in raporunda konut sahipliğinin sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden meydana gelen toplam getirisinin ülke genelinde aylık bazda yüzde 4,10, yıllık bazda ise yüzde 97,96 olduğu belirlendi. 

Bu rakam, BIST-100’den (yüzde 114,87) sonra en yüksek varlık sınıfı yatırım getirisi şeklinde öne çıkıyor. Raporda, Ekim'de amortisman süresinin ülke düzeyinde 16,5 sene şeklinde ölçüldüğü, konut yatırımı yıllık brüt getiri oranının ise yüzde 6,21 olarak kaydedildiği belirtiliyor.

Ekim de hem satılık hem kiralık ev fiyat artışları hız kesti! Büyükşehirlerdeki artışta lider Antalya oldu!

KONUT SATIŞ FİYATI ARTIŞINDA LİDER GÜMÜŞHANE OLDU 

Endeks verilerine şehir bazında bakıldığında, Ekim 2023'te Gümüşhane’de metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 13,27 nominal yükseliş kaydettiği, bu rakamın da Gümüşhane’yi satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir olarak lider koltuğuna yerleştirdiği belirlendi.

Aynı dönemde Siirt’te ise metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 1,08 nominal düştüğü belirlendi. Bu rakam, atış fiyatlarının en çok düştüğü ilin Siirt olduğunu ortaya koyuyor.  

Kira artış rakamlarıdeğerlendirildiğinde Ekim 2023'te Ardahan’da metrekare başına konut kira değerinin yüzde 25,11 nominal arttığı ve bu rakamın Ardahan’ı kiraların en fazla arttığı il haline getirdiği görülüyor. Aynı dönemde Kütahya’da ise metrekare başına konut kira değerinin yüzde 3,47 nominal azalma gösterdiği, bunun da Kütahya’yı kiraların en çok düştüğü şehir şeklinde olduğunu ortaya koyduğu belirtildi. 

Ekim de hem satılık hem kiralık ev fiyat artışları hız kesti! Büyükşehirlerdeki artışta lider Antalya oldu!

7 BÜYÜK ŞEHİRDE ZİRVE ANTALYA'NIN 

REIDIN’ın Emlak Endeksine göre, 7 büyük şehir arasında yapılan sıralamada hem satılık konut hem de kiralık konut fiyat endekslerinde liderliği Antalya üstlendi. Satılık konut fiyat endeksinde Antalya’yı sırasıyla Adana, İzmir, İstanbul, Kocaeli,  Ankara  ve Bursa izliyor. 

Kiralık konut fiyat endeksi verilerinde de 7 büyük kent bazında lider Antalya’yı sırasıyla Adana, İzmir, Ankara, Kocaeli, İstanbul ve Bursa izliyor. 

REIDIN Veri Araştırma Yöneticisi Burcu Köksal, konuya ilişkin açıklamasında "2023 Ekim'de hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarındaki artışların önceki dönemlere göre bir oranda yavaşladığı görülüyor. Konut kredisi faiz oranlarının artışı ve aylık kredi taksit tutarlarının ödenebilirlik seviyelerini aşmasına sebep olarak ekonominin durumu gösterilebilir" ifadelerine yer verdi. 

İl olması beklenen ilçelerdeki gayrimenkullerin değeri artacak!

Altın fiyatları rekor tazeledi! Ons altın 2 bin dolar! Gram altın ne kadar oldu? 22 Kasım Çarşamba altın fiyatları

Yedieminlerde bulunan araçların satışında yeni düzenleme...

Sel, fırtına ve yağıştan etkilenen KOBİ'lere müjde! 1 milyon TL'lik faizsiz kredi verilecek!

 


Geri Dön