16 / 05 / 2024

Emekli maaşı nasıl yükseltilir? Yüksek emekli aylığı formülü açıklandı! Emekli olacaklar hemen bakın! 

Emekli maaşı nasıl yükseltilir? Yüksek emekli aylığı formülü açıklandı! Emekli olacaklar hemen bakın! 

Emekli maaşını çalışma yaşamı boyunca üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayısı belirlemekte. Peki emekli maaşı nasıl yükseltilir? İşte emekli maaşını yüksek almanın formülleri...



Emekli aylığı hesaplamasında son yıllarda ödenen primlerin fazla olması önemli mi? 

Son 7senede hangi statü (Bağ-Kur, SSK) daha fazla ise emeklilik işlemleri ona göre uygulanıyor. Emeklilik dilekçesi verilirken, maaş ödeyecek kurum belirlenirken çalışanın emeklilik tarihinden geriye doğru prim, kesenek ödenerek geçen yedi senelik fiili hizmet süresi dikkate alınıyor. 

Emeklilikte çalışan için ödenen son 7 sene (2520 gün) prim ödemesi için de hangi sigortalılık statüsünde prim ödediği esas alınıyor. 

Borçlanmanın tavan tutardan ödenmesi emekli maaşını yükseltir mi? 

Doğum, askerlik başta olacak şekilde, borçlanma yapılacak ödemenin asgari olması emeklilik maaşını yükseltmez. Fakat, 2000 yılından önce ki süreyi borçlanırken tavan tutardan ödemeniz halinde emekli maaşı artar. 

Emekli maaşı nasıl yükseltilir? Yüksek emekli aylığı formülü açıklandı! Emekli olacaklar hemen bakın! 

Yüksek kazanç üzerinden fazla prim ödeyenlerin geliri yükselir mi? 

Emekli aylığı üstünden prim hesaplanan kazanç tutarıyla prim ödeme gün sayısına göre bulunuyor. Yüksek kazanç üzerinden prim ödeyenlerin, emekli maaşları da fazla oluyor. İster Bağ-Kur ister SSK'lı olsun tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekliği aylığı da yüzde 25-30 seviyesinde yükselir. 

Aynı anda iki işte çalışılması emekli maaşını yükseltir mi? 

Her iki işte de sigorta primi ödendiğinde bildirilen matrahta artış olur. Bununla beraber, alınacak emekli maaşı da yükselir. Örneğin 4 bin TL ücretle çalışan 2 bin lira ücretle ek iş yapması ve bunu SGK'ya bildirmesi halinde,prime esas kazancı 6 bin TL'ye çıkar. Bu da emekli maaşının yükselmesini sağlar. 

Bağ-Kur'lu çalışanlar emekli maaşını nasıl  artırabilir? 

Kazancın yani brüt maaşın yüksek olması doğrudan emekli maaşının yüksek olmasını sağlar. Ödenen prim arttıkça, emekli maaşı da yükselir. Bağ-Kur'lu olanların asgari ücretin yüzde 32'sinin 7.5 katına kadar prim ödeme hakkı var. Bunu üzerinden prim ödenmesi halinde emekli maaşı da yükselir. 

65 yaş aylığı, evde bakım, engelli maaşı zamlı rakamlar kaç TL? Kime ne kadar yatacak? Şimdi rakamlara bakın!

ŞOK Market'te 4 kg yoğun çamaşır suyu 47 TL'ye, peçete 10 TL'ye, Ace Klasik 33 TL'ye düştü!

TOKİ Gaziosmanpaşa 2023 projesinde son dakika! 665 yeni konut için beklenen tarih geldi! 


Geri Dön