02 / 10 / 2024

Emekli maaşı zammı için asgari ücret tarifesi uygulanacak!

Emekli maaşı zammı için asgari ücret tarifesi uygulanacak!

AKP hükümetinin yenil yılda emekli maaşlarına yapılacak zammı asgari ücret zammına endekslemesi bekleniyor.




ASGARİ ÜCRET ENDEKSLİ 'EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI' FORMÜLÜ

En düşük emekli maaşı için asgari ücrete endeksli yeni bir formül gündeme geldi. Buna göre bu formül kabul görürse, en düşük emekli maaşı asgari ücretin belli bir oranı kadar olacak ve her yıl buna göre belirlenecek. Bu sistemle sadeleşme ve öngörülebirlik artacak.

Rakamlarla örnek vererek açıklayacak olursak:

4 MADDEDE YENİ HESAP

1. Geçtiğimiz yıl net asgari ücret 2.825,90 TL iken en düşük emekli maaşı 1.500 TL seviyesindeydi. Bu rakam dönemin asgari ücretinin yüzde 53'ü kadardı.

2. 2022 Ocak zammı döneminde asgari ücret 4.253,40 TL olarak belirlenirken, en düşük emekli maaşı devrim gibi bir kararla yüzde 66 artışla 2.500 TL'ye çıktı. Bu rakam asgari ücretin yaklaşık yüzde 59'una tekabül ediyordu.

3. Temmuz zammı ile birlikte asgari ücret 5.500,35 TL'ye yükselirken, alınan kararla en düşük emekli maaşı 3.500 TL'ye yükseldi. Yani asgari ücretin yaklaşık yüzde 64'ü kadar bir rakam belirlenerek. Asgari ücret-En düşük emekli maaşı hesabı oransal olarak emekli lehine iyileştirildi.

4. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 Ocak ayında uygulanacak asgari ücreti belirleyecek. Bununla beraber eğer asgari ücret endeksli formül kabul görürse en düşük emekli maaşı yüzde asgari ücretin yüzde 60'ı ila 70'i arasında değişen bir oranla her yıl belli olacak.

Buradaki oran sabit olarak belirlenebileceği gibi esnek olarak da kullanılmasının kolaylığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kontrolünde olacak.

İŞTE ÖRNEK EMEKLİ MAAŞI HESABI

Daha açıklayıcı olmak adına düz rakamlarla örneklendirecek olursak;

Asgari ücretin yüzde 50 artışla 5.500 TL'den 8.250 TL'ye çıkarılacağını varsayalım. Buna göre;

Asgari ücret endeksli yüzde 60 formülüne göre; en düşük emekli maaşı 4.950 TL,
Asgari ücret endeksli yüzde 70 formülüne göre; en düşük emekli maaşı 5.775 TL olarak belirlenecek.

Böylece en düşük emekli maaşı için de yeni karar almak gerekmeyecek. Sade bir sistemle kolay ayarlanabilir ve anlaşılabilir olacak.

Emekli maaşı zammı için asgari ücret tarifesi uygulanacak!

EDİTÖR NOTU: Bu haber 30 Ekim 2022 tarihinde saat 18.30'da yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.58 Türk Lirası, euro 18,53 Türk Lirası, altının gramı ise 982 Türk Lirası değerinde.

İslam Memiş'ten altın bozduracaklara çok önemli uyarı!

Selçuk Geçer yıl sonunda doların göreceği seviyeyi açıkladı!

İşte Nebati'nin düşük enflasyon için açıkladığı tarih!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön