10 / 05 / 2024

Emekli maaşlarına ara zam gelecek mi? Emekli maaşı nasıl yükseltebilir? Hemen kalem kalem açıklanan detaylara bakın!

Emekli maaşlarına ara zam gelecek mi? Emekli maaşı nasıl yükseltebilir? Hemen kalem kalem açıklanan detaylara bakın!

Türkiye'de çalışan milyonlarca vatandaş erken emeklilik hayali kurarken emekliler de maaşlarına ara zam beklentisine girdi. Peki, Emekli maaşlarına ara zam gelecek mi? Erken emekli olmak için hangi şartlar gerekli?



Aydınlık gazetesinde yer alan detaylara göre, emekli maaşı, emeklilik yaşını doldurmuş kişilere verilen düzenli nakit ödemelerdir. Engellilik, geçimini devam ettiren kişiyi kaybetme veya uzun süreli mesleki faaliyetlerden ötürü de verilir.

Emeklilikten önce bazı püf noktaya dikkat ederek bu dönemde daha fazla maaş getirisi elde edebilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞIMI NASIL YÜKSELTİLİR?

Emekli maaşınızı yükseltmek isteyenlerin planlama yapması gerekiyor. Ne kadar erken planlama yapmaya başlarsanız maaşınızı o kadar çok yüksek alabilirsiniz. Son yıllarda yüksek prim yatırarak emekli maaşınızı yükseltmeyi başarabilirsiniz.

Emekli maaşı hesaplaması yapılırken dikkat edilen en önemli konu, kişinin prime bağlı esas kazancıdır. Bu miktar ne kadar fazla ise avantaj o kadar çok olur. Bu nedenle eğer maaşınız asgari ücretten fazlayda maaşınızın düşük gösterilmesine müsaade etmeyin.

Net maaşınız sadece aldığınız aylık ücret tutarından oluşmuyor. Düzenli olarak verilen yemek parası, ikramiye gibi ödemelerin de bordronuzda brüt maaşa eklenmesinde olması gerekiyor. Bu önemli noktayı ekletmeyi unutmayın.

Primlerinizi kendiniz ödüyorsanız veya isteğe bağlı sigortalıysanız tavan fiyattan ödeme yapmalısınız. Böylece emekli maaşınız çok daha yüksek ödenecektir.

Eğer düşük gelir elde ediyorsanız ve imkânınız varsa iki yerde sigortalı olarak çalışabilirsiniz. Böylece prim miktarına esas kazançlarınız eklenir ve daha yüksek bir tutar ortaya çıkar. İki yerde sigortalı çalışmak durumunda priminiz yükseltecektir.

Emekli aylığınızı arttırmak için uzun süre çalışmaktan ziyade nasıl çalıştığınız da önemli bulunuyor. Aynı iş yerinde eşit sürelerde çalışan ama aldığı ücret farklı olan iki kişinin emekli maaşları da birbirinden farklı olur. Bu nedenle aldığınız ücreti sistemden kontrol etmeyi unutmayın. 

Prim günlerinizi her ay için 30 gün olmasına dikkat edin. Prim gün sayısı emeklilik yaşınızı da etkiliyor. Otuz gün altında yatırılmasına müsaade etmeyin.

Emekli olacağınız zaman başvuru sırasında eş ve çocuk gibi bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin sayısını eksiksiz bildirilmesi gerekiyor çünkü bu sayı emekli aylığınızı etkiliyor. Özellikle kadınlarda çocuk sayısı emeklilik süresini etkileyebiliyor.

Elden maaş almayın. Bu durumda ücretiniz düşük gösterilir ve prim miktarınız az görünür. Düşük emekli maaşı almak zorunda kalabilirsiniz.
Bu şartlara dikkat ederek siz de emekli maaşınızı yükseltebilir, daha rahat bir emeklilik dönemi geçirebilirsiniz.

A101 yeni ay kataloğunu yayımladı! 32'li tuvalet kağıdı 129 TL'ye düştü! A101 online kataloğu 2 Mart 2023 fiyat listesi

DEÜ'lü jeofizikçilerden deprem ön raporu: Adıyaman, Malatya, Gaziantep'te deprem riski yüksek!


Geri Dön