27 / 04 / 2024

Emekli maaşlarına ek zam gelecek mi? Asgari ücret yükselecek mi? Kulis bilgileri geldi: Emekliler ve çalışanlar dikkat!

Emekli maaşlarına ek zam gelecek mi? Asgari ücret yükselecek mi? Kulis bilgileri geldi: Emekliler ve çalışanlar dikkat!

Ekonomi Gazetesi Ankara Haber Müdürü Hüseyin Gökçe,  Ankara kulislerinin kaynadığının altını çizerek maaşlar için hükümetin yol haritasını açıkladı. Peki emekli maaşlarına ek zam gelecek mi? Asgari ücret yükselecek mi?



Son zamanlarda gündemdeki en önemli konu, emekliye ek zam ve asgari ücrette ikinci artış oluyor. Uzman isimler konuyla ilgili sık sık öngörülerini paylaşıyor. Ekonomi Gazetesi  Ankara  Haber Müdürü Hüseyin Gökçe, Ankara Günlüğü'nde hem emekli maaşlarına ek artış hem de asgari ücretin ikinci defa yükseltilmesine ilişkin tartışmaları kaleme aldı. 

Gökçe, Ankara kulislerinden son bilgileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun son gerçekleştirdiği açıklamalarıyla beraber değerlendirerek aktardı. 

Emekli maaşlarına ek zam gelecek mi? Asgari ücret yükselecek mi? Kulis bilgileri geldi: Emekliler ve çalışanlar dikkat!

ŞİMDİLİK EMEKLİLERE EK ZAM PLANI YOK 

Hüseyin Gökçe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süredir seçim mitinglerinde hayat pahalılığının yanı sıra çalışanlar ve emekliler gibi sabit ücretlilerin durumunun iyileştirilmesine ilişkin mesajlar vermeyi sürdürdüğünü belirtti ve kamuoyunda Cumhurbaşkanı’nın bu açıklamalarıyla birlikte emekli maaşlarına ek düzenleme uygulanacağına ilişkin yanlış bir algı oluştuğunun altını çizdi.

Gökçe, "Ankara Günlüğü’nde daha önce birkaç defa belirttiğim gibi ekonomi yönetiminin kafasında emeklilere ek zam verme gibi bir plan bulunmuyor. En azından şimdilik mevcut değil" diye konuştu.  

Sayıları 16 milyonu aşan emeklilerin tümünün aylığında sene içinde ekstra bir yükselişin çok mümkün olmadığını dile getiren Gökçe, "Fakat kesin olan şey, kök aylığı en düşük seviyede olup da maaşı 10 bin liraya tamamlanan emeklilerin ücretlerinde, senenin ilk yarısının enflasyonunun açıklanacağı 3 Temmuz tarihinden önce en azından teknik bir düzenlemenin şart olduğu" ifadelerini kullandı. 

Gökçe, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun 2024’ün 'Emekliler Yılı' ilan edildiğini anımsattı ve şu an tatilde olan TBMM’nin nisan ayında yeniden çalışmaya başlayacağını, o zaman da sadece emekliler değil tüm çalışanların alım gücünün artırılmasıyla ilgili değerlendirme gerçekleştirileceğini söylediğini belirtti. 

Emekli maaşlarına ek zam gelecek mi? Asgari ücret yükselecek mi? Kulis bilgileri geldi: Emekliler ve çalışanlar dikkat!

ASGARİ ÜCRETTE İKİNCİ ZAM SİNYALİ 

Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun söz konusu açıklamasında emeklilerden çok çalışanlarla ilgili kısımların dikkat çektiğini belirten Gökçe, "Hatırlanacağı üzere 2022'de olduğu gibi 2023 yılında da asgari ücrete iki defa zam yapıldı. Hatta sene sonundaki zam görece yüksek tutularak 11 bin 402 liradan 17 bin 2 TL'ye çıkartıldı. Fakat işçiler yeni asgari ücretten daha iki maaş aldıkları dönemde yani ilk iki ayın sonunda ücretin yüzde 11.53’ü enflasyon karşısında erime gösterdi. Yılın ilk yarısı boyunca da bu artış eğiliminin devam etmesi öngörülüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin Nisan-Mayıs aylarından itibaren asgari ücrette ikinci artış meselesini konuşmaya başlayacağının altını çizen Gökçe, üç farklı seçenek açıkladı. İşte o seçenekler: 

Bu enflasyonist ortamda sabit gelirlinin alım gücünün yükseltilmesi için ya eline geçen ücretin enflasyonun üzerinde artması ya da fiyatlar genel seviyesinin gerilemesi gerekiyor. 

İkinci seçeneğin gerçekleşmesi çok mümkün olmadığına göre geriye sadece asgari ücrette yılın ikinci yarısında yeni bir artış yapılması kalıyor.  Üçüncü bir seçenek ise açıklamanın bu kısmının ‘sehven’ yapılmış olması. 

Ziraat Bankası müşterilerine 31 Mart 2024 uyarısı! İşte Ziraat'ten 7 bin 500 TL almak için adım adım yapmanız gerekenler

0.69 konut kredisi şartları neler? Kentsel dönüşüm kredisi 2024 kimlere verilecek? Emekliye ekstra indirim müjdesi!

2 ayda 420 bin ev sahibi denetlendi! Kira sözleşmeleri artık E-devlet üzerinden yapılacak!


Geri Dön