22 / 07 / 2024

Emekli olacaklar dikkat! Bunları yaparsanız çok daha yüksek maaşı alacaksınız!

Emekli olacaklar dikkat! Bunları yaparsanız çok daha yüksek maaşı alacaksınız!

EYT’lilerin emekli olabilmesinin yolu açılınca akıllara gelen soru, “Emeklilikte nasıl daha fazla maaş alabilirim?” oldu. İşte bu sorunun yanıtını uzman bir isim verdi…




EMEKLİ AYLIĞI NASIL HESAPLANIR?

SGK emeklilik yaşında olduğu gibi hesaplama sisteminde de önemli değişiklikler yapıldığı bilgisini veren Demirci, sosyal güvenlik sisteminin finansman açığının kapatılması için emeklilik şartlarının zorlaştırıldığını, buna karşın bağlanan maaş oranlarını belirleyen hem aylık bağlık oranları hem de ortalama kazancın hesabında dikkate alınan güncelleme katsayısının ise düşürüldüğünü söyledi.

Emekli olacaklar dikkat! Bunları yaparsanız çok daha yüksek maaşı alacaksınız!

Emekli aylığının hesabında temel olarak 3 dönem ayrımı bulunduğunu bildiren Demirci bunların,
01.2000 tarihinden önce, 01.2000 ve 01.10.2008 tarihleri arası ve 10.2008 tarihinden sonra, olarak belirtilebileceğini dile getiren Demirci, Gösterge sisteminin esas alındığı 2000 öncesinde en yüksek emekli aylığı,Gösterge yerine TÜFE ve ekonomik büyüme hızının tamamının baz alındığı 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arasında 2000 yılı öncesine göre biraz daha düşük emekli aylığı, GSYİH gelişme hızının sadece yüzde 30’unun hesaba katıldığı 01 Ekim 2008 tarihi sonrasında en düşük emekli aylığının söz konusu olduğunun altını çizdi.

Özellikle 4A ve 4B çalışanlarda SGK prim ödeme tarihlerine bağlı olarak aylık bağlanma oranı ve maaşlardaki alt sınır oranının değişmesi nedeniyle emekli maaşları da önemli oranda değişebildiğini vurgulayan Demirci şöyle devam etti:

Üçüncü dönem olarak adlandırabileceğimiz 01 Ekim 2008 tarihinden sonra düşük prime esas kazançlarla, çalışanlarda önceki dönemlere göre oldukça düşük emekli aylıkları söz konusu olabilmekte. Son sosyal güvenlik düzenlemesinin ardından asgari ücretin üç kat ve altında maaş alan işçiler açısından eski dönemlere kıyasla daha dezavantajlı bir durumun olduğu söylenebilir. Yüksek ücretle çalışanlar açısındansa her hangi bir mağduriyet söz konusu değildir.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön