20 / 05 / 2024

Emekli olmak için kaç gün gereklidir 2022? İşte detaylar!

Emekli olmak için kaç gün gereklidir 2022? İşte detaylar!

Emekli olma hayali kuran vatandaşlar, birtakım sorular soruyor. Örneğin emeklilik gün sayısı bu soruların başını çekiyor. İşte merak edilenler!



EMEKLİ OLMAK İÇİN KAÇ GÜN GEREKLİ 2022?

Emekli olmak için bazı şartlar ve kişilerin erken emekli olmasını sağlayan kriterler de bulunmaktadır. İşte o kriterlerden bazıları şunlardır;

  • 9 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olan çalışanlar, 10 yıllık yani 3600 gün prim ile emekli olabilmektedir. Bu sisteme göre ise en erken emeklilik yaşı kadınlarda 50, erkeklerde 55 olmaktadır. Bu yaş, ilk sigortalılık tarihi kadınlarda 08.09.1981'den, erkeklerde 08.09.1976'dan önce olanlarda geçerli oldu. Bu tarihlerden sonra da 9 Eylül 1999 yılına kadar işe girenler için ise yaş ve kademe göz önüne alınmaktadır. Yaş sınırı kadınlarda 58'e, erkeklerde ise 60'a kadar çıkabilmektedir. 9 Eylül 1999'dan sonra sigortalı olanlarda şart ise 25 yıl, 4500 gün gerekmektedir.
  • Erkeklerde ise bu durum şu şekildedir; askerlik süreleri hem yaşı geriye iter hem de prim kazanma olanağı vermektedir. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor. Böylelikle de en az 1 yaş önce emeklilik olanağı yer almaktadır.
  • Çalışırken iş yapabilme gücü en az yüzde 60 oranında kaybeden kişiler sağlık raporu alarak malulen emekli olabilirler. En az 1800 gün prim yeterli olmaktadır.
  • Engelli çalışanlar en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süre ile emekli olunabiliyor.
  • Bu şartların yanında ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi meslek grupları sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye iterek emeklilik imkanına sahip olmaktadırlar.

 

Köklü bir zam geliyor! Duyanlar stok yapmaya başladı! İşte detaylar!

10 Eylül evde bakım maaşı yatan iller belli oldu mu? İşte 10 Eylül 2022 evde bakım maaşı yatan iller!

PTT’ye koşun! Evdeki kişi sayısına göre ödeme alabilirsiniz! İşte detaylar!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön