09 / 05 / 2024

Emekli olmak isteyenler dikkat! 31 Ağustos’ta sona eriyor! Sakın ihmal etmeyin!

Emekli olmak isteyenler dikkat! 31 Ağustos’ta sona eriyor! Sakın ihmal etmeyin!

Genel Sağlık Sigortası prim borçları için yalnızca anaparayı ödeyerek borçlarını kapatma fırsatı, 31 Ağustos’ta sona eriyor. Fakat, okullarından mezun olup iş bulamayan ya da üniversiteyi kazanamayan gençler için daha uzun bir süreç de devreye giriyor. İşte detaylar...



Yapılandırma kanunu kapsamında, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan kişiler için sağlanan olanakların son günleri yaklaşırken, okullarından mezun olup iş bulamayan veya üniversiteyi kazanamayan gençler için de yeni bir muafiyet süreci başladı. Hem GSS borçları hem de gençlerin eğitim ve istihdam süreçlerine ilişkin fazlasıyla fazla detay merak konusu oldu.

 Emekli olmak isteyenler dikkat! 31 Ağustos’ta sona eriyor! Sakın ihmal etmeyin!

KİMLERİN GSS PRİMİ ÖDEMESİ GEREKİYOR?

Sosyal güvencesi olmayan kişilerin GSS primi yatırması gerekiyor. Bu kişiler aylık 402,43 lira (mevcut asgari ücrete göre) ödemeyle aile boyu GSS çerçevesine alınıyor.

Fakat bu bireylerden hane içindeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin üçte birinin (mevcut asgari ücrete göre 4 bin 471 lira 50 kuruşun) altında olan kişilerin primini devlet yatırıyor. Bunun yanı sıra, 18 yaş altı tüm çocuklar GSS primi ödemeksizin sağlık hizmetlerinden faydalandırılıyor.

Gençlerin de mezun olmasının ardından iki sene süresince sağlık primlerini devlet karşılıyor. Burada bir yaş sınırı var. Bu yaş sınırı, lise mezunlarında 20, üniversite mezunlarında ise 25. İşbaşı eğitim programlarına ve meslek kurslarına katılan kişilerin de primi İŞKUR tarafından ödeniyor. İşsizlik aylığı alan kişiler de bu sürede sağlık hizmetlerinden yararlanıyor.

 Emekli olmak isteyenler dikkat! 31 Ağustos’ta sona eriyor! Sakın ihmal etmeyin!

OKULUNDAN MEZUN OLANLARIN MUAFİYETİ NASIL UYGULANIYOR?

İki senelik muafiyet, her öğrencinin mezuniyet tarihinden itibaren devreye giriyor. Öğrencilerin mezuniyet kayıtları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) kayıtlarından elektronik ortamda alınarak GSS tescil işlemleri gerçekleştiriliyor. GSS muafiyetinin uygulandığı sürece lise mezununun 20 yaşını, üniversite mezununun 25 yaşını geçmesi durumunda muafiyet iki sene olarak değil, yaş sınırı geçilinceye kadar geçerli oluyor. Lise mezunları kapsamında yaş sınırı en fazla 20 olduğu için, örneğin 2023’te mezun olan 19 yaşındaki bir genç iki sene değil, bir sene GSS primi ödemeden sağlık hizmeti alabiliyor. Bunun yanı sıra, üniversiteye başlarsa, 25 yaşını dolduruncaya kadar GSS muafiyetinden yararlanmayı sürdürüyor.

Üniversiteden mezun olan 23 yaşındaki bir gencin iki sene boyunca GSS muafiyeti olanağı bulunurken, mezuniyet tarihinde 24 yaşında olan genç maksimum bir sene bundan yararlanabiliyor.

MUAFİYET SÜRESİ DOLANLAR NE YAPACAK?

Eğer bu kişi işe girmemişse, SGK tarafından GSS yükümlüsü olarak kabul ediliyor. Bu durumda her ay, şu anki rakamlarla 402,43 prim ödemesi gerekli oluyor. Ödeme gücü olmayan kişilerin ise primi devlet tarafından karşılanıyor. Bunun için hanede kişi başına gelirin 4 bin 471 liranın altında olması gerekiyor.

Anne babalara müjde! Kırtasiye yardımı başvuruları başladı! 1 Eylül’den itibaren hesaplara yatacak! Hemen başvurun!

Bankaların bir aylık mevduat faiz oranı tek tek güncellendi! İşte banka banka mevduat faiz oranları...

7 bin 500, 8 bin, 9 bin ve 10 bin TL emekli maaşı alanlara yüzde 33 zam müjdesi! Hemen yeni zamlı maaşlarınıza bakın!


Geri Dön