Ekonomi

Emekli olmak isteyenlere fırsat! Erken emekli nasıl olunur? İşte erken emeklilik şartları...

Yasalara göre emeklilik için sene, prim ve yaş koşulu aranıyor. Fakat, doğum, sağlık, askerlik gibi bazı haller çalışanlara erken emekli olma imkanı tanıyabiliyor. Peki erken emeklilik şartları neler? Erken emekli nasıl olunur? İşte milyonların merak ettiği o soruların yanıtları... Fakat bazı durumlarda milyonlarca insana erken emekli olma şansı sunuluyor

Emeklilik için öncelikle sigortanın ardından belirli bir zaman geçmesi, işe giriş zamanına göre de prim ve yaş koşullarının tamamlanması gerekli tutuluyor. Fakat bazı durumlarda milyonlarca insana erken emekli olma şansı sunuluyor. 

Milyonlarca çalışan 'Nasıl erken emekli olabilirim?, Erken emeklilik şartları neler?, Erken emekli olmanın yolları ne?' gibi soruların yanıtlarını araştırıyor. 

Peki erken emeklilik şartları neler? Erken emekli nasıl olunur? İşte milyonların merak ettiği o soruların yanıtları...

ÇALIŞANLAR ANNELERE PRİM KAZANMA FIRSATI

Kadın çalışanlara çocukları üzerinden prim kazanma hakkı tanınıyor. Bu hak, 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2 bin 160 gün, yani 6 sene kazandırıyor. Bu durumda da yaşını ve yılını tamamlayan bir anne 3 çocuğu olması halinde 6 sene erken emekli olabiliyor.

ASKERLİK EMEKLİLİK YAŞINI DÜŞÜRÜYOR

Sigorta başlamamışken yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş zamanını borçlanılan gün kadar geriye alıyor. Bu şekilde en az 1 yaş daha erken emekli olunabiliyor. 

Erken emekli olmak için askerlik ve çalışan annelerin prim kazanmasının yanı sıra birçok farklı yol bulunuyor. İşte milyonların erken emekli olmasını sağlayacak o fırsatlar...

15 SENE PRİM YETERLİ

15 sene ve 3 bin 600 gününü tamamlayanlar daha fazla çalışmadan emekli olma imkanı yakalıyor. 

İŞ YAPABİLME GÜCÜNÜ YİTİRENE ERKEN EMEKLİLİK

Çalıştığı sürede iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 yitiren kişilere malulen emeklilik hakkı sunuluyor. 

VERGİ İNDİRİMİYLE ERKEN EMEKLİLİK İMKANI

Engelli çalışanlar en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş koşulu göz önüne alınmadan 15 sene 3.600 günden başlayarak işe giriş zamanlarına göre 18 sene 4 bin 680 güne varan süreyle emekli olma hakkını kazanabiliyor.

BU MESLEKLERDE ÇALIŞANLARA ERKEN EMEKLİLİK

Sabah'ta yer alan habere göre; ağır işlerde çalışan kişiler, gazeteciler, madenciler, gemi adamları gibi meslekleri sürdürenler; sigortalılık sürelerine belirli oranda gün ilave edilerek ve işe giriş tarihi geriye çekerek erken emekli olabiliyor.

ENGELLİ ÇOCUĞA SAHİP OLAN KİŞİLERE PRİM 

Başkasının bakımına muhtaç olan engelli çocuğa sahip annelerin de 1 Ekim 2008'den sonraki primlerinin dörtte biri toplam primlerine ilave ediliyor. Bu süre yaş koşulundan da düşülüyor. Böylece erken emeklilik imkanı tanınıyor. 

ERKEN YAŞLANANA MAAŞ İMKANI

Gerek SSK'dan gerekse Bağ-Kur'dan sigortalı olan kişilerin, Kurum Sağlık Kurulu'nca erken yaşlandığının belirlenmesi durumunda, 55 yaşını tamamlaması ve en az 5 bin 400 günlük priminin olması şartıyla emeklilik aylığı veriliyor. 

Benzin, motorin ve LPG kaç lira? Yeni zam geldi mi? İşte Opet, Petrol Ofisi, Total ve BP 18 Nisan 2022 fiyat listesi... 

Milyonlarca emekli bu müjdeyi bekliyor! Bayram ikramiyeleri 2.500 TL olacak mı? Türkiye Emekliler Derneği'nden açıklama!

Migros'ta ayçiçek yağı kampanyası! Yudum, Orkide ayçiçek yağ fiyatları dip yaptı! İşte 18 Nisan 2022 fiyat listesi...