Ekonomi

Erken emekli olmak isteyenler dikkat! Başvurana erken emeklilik hakkı! O formül açıklandı! İşte erken emeklilik şartları

Emekli olmak isteyenlere müjde geldi. Erken emekli olmanın formülü belli oldu. Peki nasıl erken emekli olunur? İşte detaylar... Kadınlara sigorta sonrasında yaptıkları doğumlar için borçlanma ile erken emeklilik fırsatı sunuluyor ve 6 sene (2

Türkiye'de çalışan milyonlarca kadın ne zaman emekli olacağını hesaplıyor ve emekli olacağı günü dört gözle bekliyor. Kadınlara sigorta sonrasında yaptıkları doğumlar için borçlanma ile erken emeklilik fırsatı sunuluyor ve 6 sene (2.160 gün) prim kazanılıyor. 

 

Kadın çalışanların birçoğu, doğum yapmalarından sonra çocuklarının bakımı sebebiyle iş hayatından uzaklaşıyor. Bu sebeple, prim gün sayıları düşük oluyor, emekli olacakları süre uzuyor. Yasalar bu durumu engellemek için doğum borçlanması hakkı tanıyor. 

Peki erken emekli nasıl olunur? Erken emeklilik şartları neler? İşte milyonların merak ettiği o soruların yanıtları...

 

KİMLER BORÇLANABİLİR? 

Hangi kurumdan olursa olsun tüm kadın çalışanlar, SSK'li olanlar, kendi işini Bağ-Kur'lular ve memur anneler doğum borçlanmasından faydalanabiliyor. İsteğe bağlı siogrta ödenerek Bağ-Kur'lu olan kişilere de doğum borçlanması hakkı tanınıyor. Fakat borçlanma için doğumların ilk sigortalı olunan atrihten sonra yapılması gerekli ve çocuğun sağ olma şartı da bulunuyor. 

STAJ SONRASI SÜRE İÇİN BORÇLANMA YAPILIYOR MU? 

Normal koşullarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ya da staj süreleri göz önüne alınmıyor. Anneler eğer staj başladığı tarihten sonra doğum yapmışsa, bu doğumlar için borçlanma yaparak erken emekli olabiliyor. 

BORÇLANMA HANGİ SÜRELERİ KAPSIYOR? 

Borçlanma yapılması için o sürelerde çalışılmaması yani primlerin ödenmiyor olması gereli. Eğer doğumun ardından çalışmaya başlandıysa o süreler için borçlanma hakkı tanınmıyor. 

NE KADAR SÜRE İÇİN BORÇLANMA İMKANI VERİLİYOR? 

Her çocuk için 720 gün yani 2 sene prim kazanılıyor. Çocuğun doğumunun ardından iki sene çalışılmamışsa, bu süre borçlanma ile kapatılabiliyor ve primler de emeklilik hesabına dahil ediliyor. 

Peki borçlanma ile emeklilik öne çekilebiliyor mu? Anneye hangi avantajlar sağlanıyor? İşte ayrıntılar...

ANNEYE AVANTAJLARI NELER? 

Kadınlar doğumun ardından çalışmadıkları günlerin primlerini toplu şekilde hizmet süresine dahil ettirebiliyor. Bu şekilde 3 çocuğu olan bir anne 6 senelik yanı 2.160 günlük primi çalışmadan ödeyebiliyor ve emeklilik hesabında kullanabiliyor. 

EMEKLİLİK ÖNE ÇEKİLİYOR MU? 

Senesini ve yaşını dolduran bir annenin primi eksikse bu süreleri çalışarak tamamlaması gerekiyor. Örneğin 2160 gün primi eksikse ve 3 doğumu varsa 6 sene çalışıp prim ödemesi gerekiyor. Fakat foğum borçlanmasıyla 6 senelik primi topluca ödeyebiliyor ve 6 sene beklemeden emekli olabiliyor. Bunun dışında doğum borçlanması ile işe giriş tarihi ya da yaş şartı değiştirilemiyor. 

NE ZAMAN YAPILMASI GEREKİYOR?

Emeklilik yaşının dolmasına kısa süre kala borçlanma yapılması daha mantıklı görülüyor. Çünkü bu tarihe kadar çalışıp prim tamamlama imkanı bulunuyor. Fakat her sene ödeme miktarı yükseliyor, daha az ödeme yapmak isteyenler bir an önce harekete geçebilir. 

DAHA AZ BORÇLANMA HAKKI VAR MI? 

Takvim'den Çığıl Ön Yener'in haberine göre; 1 çocuk için 720 gün üst sınır olarak belirleniyor. İsteyenler 30 günde borçlanma hakkına sahip. 

1 aylık borçlanma için en düşük 1.601 TL olurken, üst limir ise bunun 7.5 katı olarak belirlendi. 

Benzin, motorin ve LPG'de son durum! Yeni zamlar geliyor mu? Opet, Petrol Ofisi, BP ve Shell 8 Mayıs 2022 fiyat listesi

Emekliye 1.100 TL ikramiye ödemesi daha verilecek! Emeklilere büyük müjde geldi! Maaş hesaplarına yatıyor!

Emekli ikramiyesi ve maaşlarına yapılacak zam oranı belli oldu! Memura 8 bin emekliye 5 bin lira

Altın fiyatları atakta! Yastık altında altını olanlar dikkat! Gram altın, çeyrek altın kaç lira? 8 Mayıs altın fiyatları