26 / 11 / 2024

Emekli olup çalışan EYT'lilerin izin ve kıdem tazminatı hakkı yanar mı? EYT'de şok detay! Peş peşe açıklandı!

Emekli olup çalışan EYT'lilerin izin ve kıdem tazminatı hakkı yanar mı? EYT'de şok detay! Peş peşe açıklandı!

EYT'lilerin bir bölümü emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmayı sürdürecek, bir bölümü de başka iş yerinde çalışmaya başlayacak. Peki EYT'lilerin emeklilik sonrası izin süreleri nasıl hesaplanır? İzinler yanar mı? 




Aylık bağlatmak için istifa eden işçiye kıdem tazminatı ile beraber içeride kalan ve kullanmadığı izin sürelerine ilişkin ücretlerin ödenmiş olması durumunda, bakiye yıllık izin süresi kalmayacağının altını çizen Okan Güray Bülbül, "Ancak işçiye kullanmadığı yıllık izin sürelerine dair ücretlerin ödenmiş olması yıllık izin hak edişi bakımından ilk işe girdiği tarihin baz alınmasını değiştirmeyecektir" açıklamasında bulundu. 

Örneğin, vatandaşın 25 Ağustos 2006'da işe girmesi ve 22 Mart 2023'de kullanmadığı yıllık izin sürelerine dair ücretlerinin ödenmiş olması sonrası 23 Mart 2023'te Sosyal güvenlik destek primi (SGDP'li) olarak çalışmaya başlaması durumunda, kişi 26 günlük izne hak kazanabiliyor. 

Emekli olup çalışan EYT lilerin izin ve kıdem tazminatı hakkı yanar mı? EYT de şok detay! Peş peşe açıklandı!

EYT'li olup işyerinden çıkışı yapılan kişilerin aynı iş yerinde çalışmayı sürdürmesi durumuda da sosyal güvenlik destek primine tabi olmalarının söz konusu olduğunu vurgulayan Bülbül, "Sosyal güvenlik destek primi (SGDP) tamamen emeklilerin hem çalışıp hem emekli aylıklarını alabilmeleri için yürürlüğe konmuş bir uygulama. Ödenen bu prim sosyal güvenlik sisteminin desteklenmesi amacını taşıyor" ifadelerine yer verdi. 

Sosyal güvenlik destek priminin oranının toplamda yüzde 32 olduğunun altını çizen Bülbül, konu ile ilgili açıklamasında "Yüzde 32'lik primin yüzde 24,5'u işveren, yüzde 7,5'i sigortalı payı. İşveren payının yüzde 2'si ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası için ödeniyor" ifadelerini kullandı. 

EYT'li olup aylık bağlatan ve SGDP'li olarak çalışmaya devam eden işçilerin, istemeleri halinde emekli aylıklarını kestirerek tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışabileceklerini de dile getiren Bülbül, "Bu durumda yaşlılık sigorta koluna da prim ödeneceği için bu sürelerde ödenen primler emekli aylığına yansıtılır ve kişinin emekli aylığının artması söz konusu olabilir. Ancak bu dönemde emekli aylığının kesilmesi ve kişinin aylık almıyor olması gerekir" şeklinde konuştu. 

Emekli olup çalışan EYT lilerin izin ve kıdem tazminatı hakkı yanar mı? EYT de şok detay! Peş peşe açıklandı!

Bülbül, EYT'li işçinin aylık bağlatmak için istifa etmesinin ardından işverenin tazminatını işçiye tam ve eksiksiz ödemiş olması durumunda, EYT'li işçinin kıdeminin sıfırlandığını vurguladı. 

"Aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin ilerleyen dönemde kıdem tazminatı hak edecek bir nedenle işten ayrılması halinde, yalnızca emeklilik sonrası dönem için kıdem tazminatı ödenmesi gerekecekti" ifadelerini kullanan Bülbül, Örneğin 3 Mart 2023 tarihinde kıdem tazminatını alıp çalışmayı sürdüren işçinin, herhangi bir sebeple 2 sene sonra işten çıkarılırsa 2 yıllık tazminat alacağının altını çizdi. 

EYT başvurusu yapanlar dikkat! Uzman isimden çarpıcı açıklama: 100 bin EYT'linin başvurusu kabul edilmeyecek!

SGK müjdeyi verdi! Bayram ikramiyelerinin tarihi belli oldu! Hesaplara o gün yatacak!

Dul ve yetim maaşı kaç lira oldu? Mayıs 2023 maaşlarında son dakika! Yeni zam var mı, ikramiye ödenecek mi? 


Geri Dön