29 / 04 / 2024

Emekli veya dul maaşı alanlara SGK’dan son dakika ek maaş müjdesi! Hemen bakın!

Emekli veya dul maaşı alanlara SGK’dan son dakika ek maaş müjdesi! Hemen bakın!

SGK’dan kadınlara çifte maaş müjdesi geldi. SGK, eşi vefat eden bir kadının hayatını kaybeden eşi ve hayatını kaybeden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.



 Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eski bir milletvekilinin kızının TBMM Dilekçe Komisyonu’na gerçekleştirdiği müracaat üzerine incelediği dosyaya yönelik TBMM’ye gönderdiği yazıda, benzer durumdaki çok sayıdaki kadının hak kaybının önüne geçecek bilgilere yer verdi. Yazıda, ilgili vatandaşların 4-a veya 4/b çerçevesindeki çalışmalarının veya bu sigortalılık statüleri temel alınarak emekli veya dul maaşı almalarının, kendilerine yetim maaşı bağlanmasına engel olmadığı belirtilerek, “Müracaat edenin, hem hayatını kaybeden eşinden hem babasından kalan her iki maaşını da beraber almasına mani herhangi bir hüküm bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Emekli veya dul maaşı alanlara SGK’dan son dakika ek maaş müjdesi! Hemen bakın!

Milliyet gazetesinin haberine göre, eski Van Milletvekili M.K.’nin kızı E.N., TBMM Dilekçe Komisyonu’na müracaat ederek, vefat eden Bağ-Kur emeklisi eşinin maaşını almakta olduğunu, hayatını kaybeden emekli milletvekili babasının da maaşını alıp alamayacağını sordu. E.N., babasının emekli maaşını almaya başlaması durumunda vefat eden kocasının maaşının kesilip kesilmeyeceği, kendisinin müracaat etmesi durumunda diğer dul kardeşinin babasından dolayı aldığı maaşın kesilip kesilmeyeceği konusunda bilgi verilmesini istedi.

Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti  Adana  Milletvekili Sunay Karamık, geniş bir kitleyi kapsayan müracaatı işleme alarak SGK’dan konunun incelenmesini ve bilgi verilmesini talep etti. SGK’dan gelen yazıda, aynı durumdaki binlerce vatandaşı sevindirecek bilgiler yer aldı.

Emekli veya dul maaşı alanlara SGK’dan son dakika ek maaş müjdesi! Hemen bakın!

EVLİ OLMAMA ŞARTI

SGK, komisyona gönderdiği cevap yazısında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile Emekli Sandığı Yasası’nın “Dul ve Yetim Maaşları” hükümlerine yönelik uygulamayı aktardı. Hayatını kaybedenin emekli maaşının, eş için yüzde 50’si, maaş alan yetimi bulunmayan kişilerin dul eşlerine yüzde 75’i, çocuklarla anne ya da babanın her biri için de yüzde 25’i oranında bağlandığını ifade eden SGK, şunları belirtti:

“Hayatını kaybedenin maaş bağlanacak iki çocuğun bulunması durumunda, bağlanacak maaşın toplam oranı yüzde 80 olarak belirlenmiş olup, dolayısıyla bu çerçevedeki çocukların her birine hayatını kaybeden emeklinin maaşının yüzde 40’ı esas alınarak maaş ödenmektedir. Kendisinden maaş bağlanacak olanların hayatını kaybettiği tarihte evli olmayan kız çocuklarına maaş bağlanır. Evlenme dolayısıyla maaşı kesilmiş olan kişilerden sonradan boşanan veya dul kalan kişilerin de eski maaşları bağlanarak ödenir. Ölüm tarihinde evli olmaları nedeniyle maaş bağlanmamış kız çocuklarından bilahare boşanan veya dul kalan kişilere de bu tarihleri takip eden ay başından itibaren maaş bağlanır. Bu doğrultuda, kız çocuklarına maaş bağlanabilmesi amacıyla evli olmama şartı aranmakta olup, emeklinin ölüm tarihinde evli olması sebebiyle maaş bağlanamayan kız çocukları daha sonra dul kalmaları veya boşanmaları durumunda maaşa hak kazanabilmekteler, bu şekilde sonradan maaş bağlanması durumunda ise diğer hak sahiplerinin maaşları yeni duruma göre düzeltilmektedir.”

Yazıda, ilgili vatandaşların “4-a veya 4/b” doğrultusundaki çalışmalarının veya bu sigortalılık statüleri temel alınarak emekli veya dul maaşı almalarının kendilerine yetim maaşı bağlanmasına da engel olmadığı aktarıldı.

SSK, Bağ-Kur, 4A ve 4B’lilere müjde! 2024 Ocak zammının ilk ipuçları geldi! Acil bakın!  

SGK son kez duyurdu! Son tarih 31 Temmuz! Aman dikkat! Canınız yanmasın!

Ziraat Bankası coştukça coştu! 31 Temmuz’a kadar başvurusunu eksiksiz yapana anında para yatacak!


Geri Dön