29 / 06 / 2024

Emekli zammı için masaya eşitleme formülü geldi, yeni rakam ayyuka çıktı! 10 bin TL maaş alan emekliler şimdi bakın!

Emekli zammı için masaya eşitleme formülü geldi, yeni rakam ayyuka çıktı! 10 bin TL maaş alan emekliler şimdi bakın!

Milyonlarca emekli 3 hafta sonra hesaplarına yatırılacak olan maaşlarının ne kadar olacağını merak ederken en düşük emekli maaşı için de konuşulan rakam ayyuka çıktı. Peki Temmuz 2024'te en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? 



Milyonlarca emekli hesaplarına 3 hafta sonra yatacak yeni maaşlarını beklerken, geçtiğimiz Ocak ayında en düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükseltilmişti. Şimdi milyonlarca emeklinin gözü Temmuz 2024 zammına çevrildi. Peki Temmuz 2024'te en düşük emekli maaşı kaç TL olacak? 

Sabah'ta yer alan habere göre kalıcı refah artışının anahtarını tek haneli enflasyon şeklinde belirleyen hükümet, 'Ücret artışı-enflasyon artışı' döngüsünden çıkmak adına piyasa öngörüleri doğrultusunda maaş artışları yapmaya hazırlanıyor.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen enflasyon kontrol altına alındıktan ve ekonominin deprem felaketinin izlerini üstünden atmasından sonra emekliye kademeli şekilde ek zam uygulaması devam edecek.

Ayrıca diğer bir taraftan Temmuz ayında 16 milyon emeklinin geliri kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesiyle artış gösterecek.

Emekli zammı için masaya eşitleme formülü geldi, yeni rakam ayyuka çıktı! 10 bin TL maaş alan emekliler şimdi bakın!


1. 3 Temmuz 2024 tarihinde merakla beklenen 6 aylık enflasyon rakamları kesinleşmiş 

2. SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı da belli olacak. 

3. Memur ve memur emeklisi zam oranları enflasyon farkı ve yüzde 10'luk toplu sözleşme zammı ile hesaplanacak.

4. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri için maaş zammı eşitleme formülü masaya gelecek. 

5. En düşük emekli maaşı için harekete geçilecek. Yeni rakamlar Meclis'in onayına sunulacak.

1 VERİ KALDI

Milyonlarca kişinin gündeminde yer alan emekli ve memur zammı 3 Temmuz Çarşamba günü de Haziran ayı enflasyonu açıklandığı zaman kesinleşecek. Söz konusu bu rakamla birlikte 16 milyon emeklinin ve 4 milyon memurun alacağı maaşlar da belli olacak.

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 25,86

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketine göre; Haziran ayı enflasyon beklentisi 2,56 şeklinde olurken yine buradan hesapla Tüketici Fiyat Endeksi'nin 2.340,26'ya çıkması bekleniyor.

REFAH PAYI HARİÇ EMEKLİYE YÜZDE 26 ZAM

Söz konusu bu veriler gösteriyor ki Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,86 şeklinde olacak. Yani kabaca enflasyonun yüzde 26 bandında olacağı hesaplanıyor.

Emekli zammı için masaya eşitleme formülü geldi, yeni rakam ayyuka çıktı! 10 bin TL maaş alan emekliler şimdi bakın!

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2024 yılı Temmuz ayı enflasyon artışı yaklaşık olarak yüzde 26, memur ve memur emeklilerinin Temmuz artışı ise yüzde 21 civarında olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2 yıldır uygulanan refah payının Temmuz'da da gündeme gelmesi bekleniyor.

Ayrıca konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre enflasyon zammına ilaveten yüzde 5-15 arasında farklılık gösteren rakamlar masada bulunuyor. Enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası ekonomi yönetimi kararını verecek. Fakat öncelikli gündemde enflasyon sorunu bulunuyor.

Memur emeklisi de enflasyon farkı ve toplu sözleşmeye göre zam alıyor. 2024 Ocak'ta SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,57'den refah payı ile yüzde 49,25 seviyesine yükseltildi ve memur emeklisi ile eşitlendi.

Temmuz ayında da yine bu eşitleme formülü masada bulunuyor. Eğer eşitleme formülü uygulanırsa memur emeklisi yüzde 5'in üzerinde ek zam alacak.

Hazine desteği ile uygulanan 10 bin Türk Lirası en düşük emekli maaşı da Temmuz'da artacak. 6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 26'ya göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşı 12 bin 500 Türk Lirası-13 bin Türk Lirası civarında belirlenecek.

Masadaki en güçlü rakam 13 bin Türk Lirası şeklinde dikkat çekiyor. Enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası yeni rakam Meclis'in onayına sunulacak.

 

Konut kredisi faizleri artıyor, fiyatlar düşüyor!

İBB'nin öğrenci yurt ücretlerine yüzde 50, İspark ücretlerine de yüzde 35 zam yapıldı!

İzmir'de toplu ulaşım ücretlerine zam geldi!


Geri Dön