Sektörel

Emekliler emlak vergisi ödüyor mu?

Maaşından başka geliri olmayan emekliler sahip oldukları konut için Emlak Vergisi ödemiyor. Fakat bazı belediyeler emekliye halen borç çıkarmaya devam ediyor. Ayrıca bazı emeklilere büyük haksızlıklar yapılıyor...

Maaşından başka geliri olmayan emekliler sahip oldukları konut için Emlak Vergisi ödemiyor. Fakat bazı belediyeler emekliye halen borç çıkarmaya devam ediyor. Ayrıca bazı emeklilere büyük haksızlıklar yapılıyor... 


Oturmaya gerek yok 

Yasaya göre; geliri sadece sosyal güvenlik kurumlarından, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli aylığından ibaret olanlar ile bunların dul ve yetimleri Emlak Vergisi ödemiyor. 

Bu imkandan faydalanmak için evin brüt alanının 200 metrekareyi aşmaması ve sadece 'bir' konutun olması gerekiyor. 

Arsası, iki veya üzeri konutu olanlar vergi ödüyor. Sıfır oranlı Emlak Vergisi için evde bizzat oturmak gerekmiyor. 


Kiraya verenler... 

Sahip olduğu tek konutu kiraya verip başka bir konutta kira ile oturanlar koşulları taşımaları halinde de vergi ödemiyor. Tek evini kiraya verip oğlu veya kızının evinde oturan emekliler, Emlak Vergisi avantajından yararlanamıyor. Yani vergi ödemeleri gerekiyor. Emekli olduktan sonra, ücretli ya da kendi adına bağımsız olarak çalışanlar da 'sıfır oranlı' Emlak Vergisi'nden yararlanamıyorlar. 

Bildirim şartı var Vergi avantajından faydalanmak için emekliler ile bunların dul ve yetimlerinin 'Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form'u doldurup evin bulunduğu belediyeye vermeleri gerekiyor. 

Formlar belediyelerden ücretsiz temin edilebiliyor. Belgenin bir defa verilmesi yetiyor. Yasal hakları olduğu halde emeklilerin çoğu, belediyelerin gelir yaratma hırsı nedeniyle sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlandırılmıyor. 


İtiraz edebilirsiniz 

Emekliler her yıl 150-300 lira arasında vergi ödemek zorunda bırakılıyor. Bu durumdaki emeklilerin belediyelere itiraz ederek geçmişte yaptıkları ödemelerin iadesini istemesi gerekiyor. Bazı belediyeler, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından emeklilerin geriye dönük yararlanamayacağı yönünde görüş beyan ediyorlar. Sağlık sorunları ve yaşı nedeniyle hareket etmekte zorlanan emeklilere bin dereden su getirtiliyor. 


Bu yıl emekli olan ödeyecek 

2015 yılı içinde emekli olan bir çalışan, emekli olduğu yılın yani bu yılın Emlak Vergisi'ni ödeyecek. Bu yıl emekli olanlar gerekli koşulları taşıması ve belediyelere bildirimde bulunması halinde emekli olduğu tarihi izleyen yıldan (2016) itibaren sahip olduğu konut nedeniyle vergi ödemeyecek. 

2014 yılında emekli olanlar ise 2015 yılından itibaren Emlak Vergisi ödemeyecek. 

Emekliler, geçmiş yıllarda bilmeden ödedikleri Emlak Vergisi'ni belediyeye başvurup talep etmeleri halinde geri alabiliyor. 

Emekli olup çalışırsa Emekli olduktan sonra, ücretli ya da kendi adma bağımsız olarak çalışanlar, indirimli 'sıfır oranlı' Emlak Vergisi'nden yararlanamıyorlar. Bu nedenle, örneğin; 140 metrekarelik bir konutu olan Faruk Bey, emekli olduktan sonra çalıştığı için Emlak Vergisi ödemeye devam edecek. 


Faiz geliri varsa... 

Aldığı maaşla kıt kanaat geçinen ve zamlarla yüzü gülmeyen emeklinin bankada az bir birikimi varsa vergi vermesi söz konusu oluyor. Emekliler ve ev hanımlarının 2014 yılında 27 bin lirayı aşan mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı geliri gibi geliri varsa 2015 yılında sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanamıyorlar. Yıllık gelir bu tutarın altındaysa vergi ödenmiyor. 


Uygulama adil değil 

Emlak Vergisi'ndeki adil olmayan uygulamaya dikkat çeken Avukat Umut Metin, şunları söyledi: "5 milyon liralık tek evi olan emekli Emlak Vergisi vermezken; örneğin 75 ya da 100 bin lira değerinde 2 adet evi olan veya toplamda 200 bin lira değerinde 3 evi olan emekli Emlak Vergisi ödüyor. 

Bu tabloya göre, vergi ödeyen mükellefler arasında çok bariz bir şekilde eşitsizlik oluşuyor. Emekli olan herkese ev sayısına bakmadan muafiyet sağlanmalı. 

Hiç geliri olmayana da aynı imkan sağlanıyor Taahhüt yeterli oluyor Hiçbir geliri olmadığını beyan eden kişilerin, sahip oldukları 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta ait Emlak Vergisi'ni ödememeleri için; ücret geliri, ticari, smai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, gayrimenkul geliri vb. 

türde bir gelirlerinin bulunmaması gerekiyor. Bu kişilerin hiçbir gelirlerinin olmadığına dair taahhüt belgesini imzalayarak belediyeye vermeleri yeterli. Ayrıca belge getirmeleri istenmiyor. 


Engelliler de faydalanıyor 

Engellilerin, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenlerine ait emlak vergisini ödememeleri için engelli olduklarının belgelenmesi yeterli oluyor. Engelli kimlik kartı sahibi mükelleflerin, bu kartlarını belediyede ilgili görevliye ibraz etmeleri ve dolduracakları forma fotokopisini eklemeleri gerekiyor. Engelliler, emekli olduktan sonra çalışsalar dahi birden fazla konutları olmadığı takdirde, Emlak Vergisi ödemiyor. 

200 metrekareyi geçmeyen tek evi olan engelliler Emlak Vergisi ödemeyecek. 

Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler Bu kişilerin kendi durumlarına ilişkin formu imzalayarak bulundukları belediyeye vermeleri yeterli. 

İlgili belediye tarafından mükelleflerin şehit, gazi, dul veya yetim olduklarına ilişkin bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından elektronik ortamda sağlanabiliyor. 


2015 Emlak Yergisi ödeme tarihleri 

Emlak Vergisi, gayrimenkulün bulunduğu belediyelere peşin ödenebildiği gibi iki taksitte de ödenebiliyor. Birinci taksit ödemesinin başlangıcı 1 Mart, son ödeme tarihi ise 31 Mayıs. İkinci taksit ödemesinin başlangıcı 1 Kasım, son ödeme tarihi ise 1 Aralık 2015. 


Posta