Kent Haberleri

Emekliler en düşük emekli maaşını 13 bin TL istiyor! Uzman isimler umutsuz konuştu ve zam tarihini verdi!

Memur ve emekli zam oranlarının açıklanmasının ardından 'En düşük emekli maaşına zam yapılacak mı?' sorusunun yanıtı merak ediliyor. Uzman isimler umutsuz konuştu ve zam tarihini verdi. İşte ayrıntılar...


Haziran ayı enflasyonu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yüzde 1,64 şeklinde açıklanırken, emeklinin temmuz zammını belirleyen altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 24,73 olarak gerçekleşti. 2024’ün ilk altı ayında gerçekleşen yüzde 24,73’lük enflasyon farkı SSK (4a) ve Bağkur’dan (4b) emekli olan milyonlarca insanın kök maaşlarına yükseliş olarak bu ay yansıyacak. 

Türkiye'de 16 milyondan fazla emekli var. Ancak, 3,7 milyon emekli için temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam alamama riski bulunuyor.  1 milyon emekli kök maaş sebebiyle Temmuz ayında hiç zam alamayacak, 2,7 milyon emeklinin aldığı zam ise yüzde 24,73'ten düşük olacak.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ocak ayından beri, en düşük emekli maaşı 10 bin lira olarak hesaplara yatıyor. Kök aylığı 8 bin TL olan bir emekli de 10 bin TL maaş alıyor. Yüzde 24,73’lük enflasyon farkı kök maaşı 8 bin lira olan bir emekliye uygulandığında aylık eline geçecek para yine 10 bin TL olacak.

Enflasyonist ortam sebebiyle emeklilerin alım gücü gün geçtikçe geriliyor. Bu durumda da ekonomi yönetiminin en düşük emekli maaşına yönelik kök maaş sorununa sessiz kalması tepkilere neden oluyor. 

Ancak emeklilerin, hüükümet tarafından en düşük emekli maaşını 12 bin 500 ila 13 bin lira seviyesine çekmesi de bekleniyor. 

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, katıldığı bir programda konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Beklentinin karşılanıp karşılanmayacağını gelecek haftadan itibaren göreceğiz. Fakat kamudaki tasarruf tedbirleri ve enflasyonist ortama zarar vereceği endişesiyle bu olasılığın gerçekleşmesi çok yüksek değil" ifadelerini kullandı. 

Çalışma ekonomisi uzmanı Okay Güray Bülbül, bunun çözümünün kanuni düzenlemeyle mümkün olduğuna, Meclis'in şu an açık olduğuna ve bu yönde bir kanuni düzenleme yapılabileceğine dikkat çekti. 

İktidar kanadından kritik haberler alan gazeteci Cem Küçük ise, konuya ilişkin "En azından en düşük aylık alan emekli için acilen bir el atılması gerekir. 2025 Ocak ayında bir düzeltme gelecek. Fakat şu anda en karanlık andayız" açıklamasını yaptı. 

Emeklilere kök aylık ve bunun yüzde 4'ü oranında ilave ödeme yapılıyor. İkisinin toplamı ödenen emekli maaşını oluşturuyor.

Türkiye’de emekli maaşı 10 bin TL’nin altında olan 3,7 milyon vatandaş var. Maaşı 7 bin TL olan bir emeklinin eline, en düşük emekli maaşı 10 bin TL olduğu için, 10 bin lira geçiyor. 

Mevduat faizlerinde peş peşe deprem! 400 bin TL'nin aylık getirisi şaşırttı! 

İzmir'de TOKİ'nin toplu konut inşasına imkan veren imar planları iptal edildi!

Ev sahipleri isyan etti! Kiracı ve ev sahibi problemini çözmek için ne bekleniyor?