28 / 04 / 2024

Emekliler Ligi’nde Norveç birinci sıradayken Türkiye kaçıncı sırada?

Emekliler Ligi’nde Norveç birinci sıradayken Türkiye kaçıncı sırada?

Ülkemizdeki emekliler gelir bakımından dünyada sonuncu sırada yer alırken, yaşam kalitesi açısından da sadece Hindistan’ı geçebildi. Paylaşılan detaylara göre Türkiye ‘Emekliler Ligi’nde 2018 yılından bu yana sürekli olarak geriliyor.



Ülkemizdeki emekli vatandaşlar 10 bin TL'lik en düşük emekli maaşı ile adeta yoksulluğa terk edilirken toplamda 44 ülkeyi kapsayan bir araştırmanın sonuçlarına göre Türk emekliler neredeyse ‘yaşayamayacak’ hale geldi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ABD’li şirket Natixis Investment, ülkemizdeki emeklilerin, diğer ülkelerde yaşayan emeklilere kıyasla gelir ve yaşam kalitesi bakımından ne kadar geride kaldığını ortaya koyan bir araştırma yayımladı.

Emekli vatandaşlar için en yaşanabilecek ülkeler tek tek seçilirken, maddi refah, sağlık, yaşam kalitesi, ve emeklilerin gelirleri de dikkate alındı. Yapılan araştırmalara göre ‘Küresel Emeklilik Endeksi’nde ülkemiz yüzde 36 ile 44 ülke arasında sondan ikinci sırayı paylaştı. Türkiye’den daha kötü tek ülke yüzde 10 ile Hindistan şeklinde açıklandı.

Sözcü'den Ali Gülen imzalı habere göre Brezilya’daki emekliler, yüzde 36 ile Türk emekliler ile beraber sondan ikinci sırada yer alırken, Meksika ve Kolombiya da ‘emeklilikte en yaşanılmaz ülkeler’ arasında yer aldı. Söz konusu endekste en yüksek puanları ise yüzde 83 ile Norveç, yüzde 82 ile İsviçre ve yüzde 81 ile İrlanda aldı.

Emekliler Ligi’nde Norveç birinci sıradayken Türkiye kaçıncı sırada?

2018 YILINDAN SONRA SERT DÜŞÜŞ

Emeklileri yakından ilgilendiren bu endeks hesaplanırken kullanılan alt başlıklara bakıldığı zaman ülkemizdeki emekliler, gelir bakımından dünyada sonuncu sırada yer aldı. Ülkemizdeki emeklilerin finansal gelir puanı yüzde 47 şeklinde olurken, Rusya ve Yunanistan yüzde 49 ile Türkiye’yi izledi.

Söz konusu bu raporda ayrıca ülkemizdeki emeklilerin yaşam kalitesinin Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildikten sonra ne kadar gerilediğine de yer verildi. Türkiye, 2017 ve 2018 senesi raporlarında emekliler için ‘yaşanılabilecek’ ülkeler arasında bulunuyordu. Fakat son senelerde uygulanan ekonomi politikaları ve emeklilerin düşen satın alma gücüyle birlikte Türkiye, artık listenin sonlarında bulunuyor.

BİRİNCİ NORVEÇ SONUNCU TÜRKİYE

Türk emekliler, yaşam kalitesi bakımından Avrupa’da son sırada bulunuyor. Türkiye’den sonra gelen ilk Avrupa ülkesi Rusya da yüzde 45 ile tam 9 puan üzerimizde bulunuyor. Dünya sıralamasına bakıldığında ise Türkiye, emeklilerin yaşam kalitesinde sadece Hindistan’ı geçebildi.

Listenin zirvesinde bulunan bir Norveçli emeklinin yaşam kalitesi yüzde 87 olarak hesaplanırken, İsviçreli emeklinin ise yüzde 86 şeklinde hesaplandı. İlk 15’te bulunan ülkelerin tümündeki emeklilerin yaşam kalitesi yüzde 80’in üzerinde ölçüldü. Türk emeklilerin ölçülen yaşam kalitesi yalnızca yüzde 25 şeklinde oldu.

 

Ziraat, Vakıfbank, Halkbank peş peşe açıkladı! 1,5 milyon TL'lik konut kredisinin aylık taksitleri şaşırttı!

Milli Emlak'tan 3 şehirde kiralık arazi fırsatı! Fiyatlarını duyan inanamıyor!

Altın fiyatlarında rekor üstüne rekor! Kıyıda köşede altını olanlar hemen 3 Mart 2024 altın fiyatlarına bakın!


Geri Dön