30 / 04 / 2024

Emekliler müjde! 'Ekim ayında emekli maaşlarına zam gelebilir 'En düşük emekli maaşı 7.500 TL!

Emekliler müjde! 'Ekim ayında emekli maaşlarına zam gelebilir 'En düşük emekli maaşı 7.500 TL!

Temmuz ayı itibarıyla emeklilerin yüzde 25 zamlı maaşları hesaplarına yattı. Ancak kök maaşı düşük olanların maaşları 7.500 TL'ye tamamlandı. Bu durumdan memnun olmayan emekliler şikayetlerini ifade ederken Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram ekim ayını işaret etti.



Temmuz ayının gelmesiyle birlikte memur, emekli ve memur emeklisinin zamlı maaşları hesaplarına yattı. Memurun seyyanen zamla birlikte en düşük alacağı maaş 22 bin TL olurken emekliler yüzde 25 zam aldı.

Emekliler yüzde 25 zamlı maaşlarını aldı ancak en düşük emekli maaşında bir değişiklik olmadı. 

Emekliler müjde! Ekim ayında emekli maaşlarına zam gelebilir En düşük emekli maaşı 7.500 TL!

KÖK MAAŞ ÜZERİNDEN EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIYOR?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram milliyet.com.tr'ye konuya ilişkin açıklama yaptı. Bayram normal şartlarda emeklilerin yatırdıkları prime göre emekli maaşı aldıklarını bu durumda da 2000 öncesi, 2000 ile 2008 arası ve 2008 sonrası şeklinde maaş hesaplamalarının değiştiğini belirtti.

"Burada emeklinin kök maaşı 7500 liranın altındaysa devletimiz bunu tamamlayarak kendilerine ödeme yapıyor" diye ifade eden Bayram, "Son yapılan zamlarla birlikte kök maaş hesabı ile asıl alınan maaş arasında bazı farklar oluşmuş oldu. Eğer kişinin kök maaşı 6000 lira ve altındaysa maaş artışı olmadı. Yani 6000 lira maaş alıyorsa yüzde 25’lik artış bin 500 liraya tekabül etti ve kişi 7 bin 500 lira almaya devam etti. "dedi.

Bu sebeple emeklilerin kök maaşının ne olduğunu araştırmaya başladığını söyleyen Bayram, burada aslında emeklilerin bugüne kadar yatırdıkları primle alabilecekleri maaşları kök maaşı olduğu bilgisini verdi.

Emekliler müjde! Ekim ayında emekli maaşlarına zam gelebilir En düşük emekli maaşı 7.500 TL!

EMEKLİLERE HANGİ EK ÖDEMELER VERİLİYOR?

Kök maaş üzerinden emeklilere ek ödeme olduğunu ve bunların, "Bu yüzde 2 ile yüzde 4 arasında bir ödemedir" olduğunu aktaran Bayram, Asgari geçim indirimi kalktıktan sonra emeklilerimize bu tutar verilmeye başlandı diye kaydetti.

EMEKLİLER KÖK MAAŞLARINI NASIL ÖĞRENEBİLİR?

Emeklilerin bordrolarından SGK sistemine girerek kök maaşları ve devletin verdiği katkıyı öğrenebilirler.

Emekliler müjde! Ekim ayında emekli maaşlarına zam gelebilir En düşük emekli maaşı 7.500 TL!

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ARA DÖNEMDE BİR ZAM YAPILIR MI?

Emekli maaşlarına yine zam yapılır mı konusuna da değinen Bayram, "Sayın Cumhurbaşkanı en düşük emekli maaşına ilişkin açıklamada bulundu. 5 bin 500 lira olan en düşük maaş 7 bin 500 liraya artırılmıştı. Sene ortasında en düşük emekli maaşı yükseltilmedi ama diğer emeklilere yüzde 25 artış yapıldı.

Aslında yüzde 25’lik artış 7 bin 501 lira ve üzerinde maaş alan kesime yapıldı diyebiliriz. 6.000 liranın altında maaş alan kişilere zam yapılmamıştı" dedi.

Emekliler müjde! Ekim ayında emekli maaşlarına zam gelebilir En düşük emekli maaşı 7.500 TL!

Cumhurbaşkanının sene başını işaret ettiğini ve asıl maaş artışının bu zamanda olacağını anımsatan Bayram," Ekim ayında Meclis tekrar açılacak ve emekliye zam tekrar gündeme gelebilir. 7 bin 500 lira bir hayli düşük kaldı ancak son yapılan açıklamada yılbaşı işaret edilmişti" diye kaydetti.

Bayram son olarak, "Benim beklentim Meclis’in ekim ayında açılmasıyla birlikte en düşük emekli maaşı alanlara yapılabilir. Bu kesim toplam 15 milyon emekli içerisinde yüzde 60’lık kesime tekabül ediyor. Yani 9 milyona yakın emeklimiz en düşük maaşı alıyor. Enflasyonist ortamda maaş düşük kalmış olabilir. Meclis’in açılmasıyla birlikte ek bir düzenleme yapılabilir" diye ifade etti.

Boss4 İnşaat Alya Dolunay’da teslimler başladı!

Borcu olanlar dikkat: Borç yapılandırma ödemeleri için son gün!

TOKİ  Adana  projesi için yeni tarih resmen belli oldu! Seyhan'a tam 580 konutluk yeni proje geliyor!

Yalova Belediyesi imarlı arsa satacak! Kaçırmayın!


Geri Dön