11 / 05 / 2024

Emeklilere çifte bayram yaşayacak! Nisan ayını bekleyin! Emekli ve memura ek zam yapılacak mı? İşte detaylar!

Emeklilere çifte bayram yaşayacak! Nisan ayını bekleyin! Emekli ve memura ek zam yapılacak mı? İşte detaylar!

Memur ve emekli maaşına yapılan 2023 yılı zamları yaşanan yüksek enflasyon karşısında tükendi. Milyonlarca emekli ve memurun aklında aynı soru “Emekli ve memura ek zam yapılacak mı?” İşte detaylar!



MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINA ARA ZAM YAPILACAK MI?

Mehmet Çetingüleç'in Kısa Dalga'daki "Depreme rağmen emekliye ek zam gelir mi?" başlıklı yazısında öne çıkardıkları şu şekilde; Emekli ve asgari ücretlilerin maaşlarına ek zam yapıp, ikramiyeleri artırma gündemindeki hazırlığın önemli bir gerekçesi vardı o da erken seçim... Şimdi bu planın önünde bir engel var o da Deprem...

Toplam 10 ilde 13 milyon kişi depremden etkilendi. Hayatta kalanların yüzde kaçı kendi şehirlerinde yaşamayı sürdürecek? Şehirlerinden göç edenlerin durumu ne olacak? Normalleşme ne zaman? Peki seçim ilan edildiği üzere14 Mayıs tarihinde mi yapılacak mı? Yapılacaksa kaç kişi nerede oy kullanabilecek?

Bu sorulara yanıt oluşturulmadan seçime gidilmesi zor gibi gözüküyor. Ama iktidar bakımından, seçimin normal zamanında ya da daha sonraki bir tarihte yapılması durumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı konusundaki tartışmaları alevlendireceği için riskli bir tercih olur.

Eğer Mayıs'ta erken seçim yapılırsa, emekli ve asgari ücretlilere Nisan ayında ek zam yapılma ihtimali artar. Ancak deprem sebebiyle daha önce söylenilen yüzde 20'ye varan oranların aşağı yönlü güncelleme edilme olasılığı yüksek. Çünkü ülkenin bütçesi de depremde ağır hasar aldı. Deprem illerinden vergi toplanamayacağı gibi o bölgeye çok büyük kaynak aktarımı gerekecek. Eğer erken seçim yapılmazsa, ek zammı da unutmak gerekir. Nedeni bu durumda zaten emekliler Temmuz ayında 6 aylık enflasyon farkı alacak.

ASGARİ ÜCRETLİYE ZAM ÖTELENİR!

Asgari ücretlilere ek zam ise, yeni seçim tarihine yakın bir zamana ötelenir. İkramiye konusuna gelince ise, Daha önce 2500 ile 3000 lira gibi rakamlar konuşuluyordu. Şu anda 1500-2000 lira aralığı gündeme çıkabilir. İlk ikramiye 21 Nisan'da başlayacak Ramazan Bayramında, ikinci ikramiye 28 Haziran tarihinde Kurban Bayramında ödenecek. Erken seçim meydana gelirse, Nisan ayında ikramiyelere zam yapılmasına kesin gibi. Seçim ertelenir ise de zam Haziran'a kalma durumu var.

Bu arada fiyat anarşistleri ise depremi fırsata çevirme çabası içinde. Uzun süredir döviz baskı altında, enflasyon düşüş gösterirken, benzin, mazot 30 liradan 20 liraya geriledi ama buna rağmen sadece ev ve kiralar değil, sebze meyve dahil her şeyin fiyatı artıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön