20 / 05 / 2024

Emeklilere kira desteği ve TOKİ projelerinde yüzde 50'lik pay! Resmen Meclis'e  geldi!

Emeklilere kira desteği ve TOKİ projelerinde yüzde 50'lik pay! Resmen Meclis'e  geldi!

İYİ Parti Mersin milletvekili Burhanettin Kocamaz, emeklilerin kira desteği ve TOKİ projelerinde kendilerine ayrılan payın yükseltilmesi taleplerini Meclis'e taşıdı. İşte Kocamaz'ın o açıklaması...



İYİ Parti Mersin milletvekili Burhanettin Kocamaz, Meclis'te emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve emeklilerin taleplerini açıkladı. 

Burhanettin Kocamaz, söz konusu açıklamasında emeklilerin  TOKİ  projelerinde kendilerine ayrılan payın yükseltilmesini istediklerini söyledi. 

Emeklilere kira desteği ve TOKİ projelerinde yüzde 50 lik pay! Resmen Meclis e  geldi!

EMEKLİ MAAŞLARI 7 BİN 337 TL'YE DÜŞTÜ 

İYİ Parti Mersin milletvekili Burhanettin Kocamaz, "Her geçen gün artan hayat pahalılığı ve enflasyon emeklilerimizi geçinemez, kirasını ödeyemez ve en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hâle getirmiştir. Genel seçim öncesi Hükûmet tarafından “Emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz.” sözü bugüne kadar tutulmamış, emeklilerimiz yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında sosyal yardımlara muhtaç hâle gelmiştir" ifadelerini kullandı. 

Emeklilerin büyük kısmının asgari ücretin altında hatta 10 bin TL'nin bile altında maaş aldığına vurgu yapan Kocamz, "Emekli maaşları hem açlık sınırının hem de yoksulluk sınırının altında kalmıştır. 2018 yılında 1.578 TL'lik en düşük emekli maaşıyla emeklilerimiz o dönemde 8 gram altın alabilirken, bugün eriyen 10 bin TL'lik en düşük emekli maaşıyla neredeyse 4 gram altın bile alamaz hâle gelmiştir" açıklamasında bulundu.

Kocamaz, 2024 yılının dört ayında tüm maaşların yüzde 18,7 oranında eridiğine dikkat çekti ve "Emeklinin cebinden 1.872 TL'ye gitmiştir. Aslında emeklilerimizin 10 bin TL'lik maaşları bugün gerçekte 8.128 TL’dir. ENAG’a göre bu erime daha da yüksek, yüzde 26,63 oranında gerçekleşmiş yani emeklilerimizin maaşları 2.663 TL erimiş ve 10 bin TL'lik emekli maaşı ENAG’a göre 7.337 TL'ye düşmüştür" dedi. 

Emeklilere kira desteği ve TOKİ projelerinde yüzde 50 lik pay! Resmen Meclis e  geldi!

EN DÜŞÜK MAAŞ 20 BİN TL'Yİ AŞMALI, KİRA DESTEĞİ VERİLMELİ 

Burhanettin Kocamaz, "En düşük emekli aylığı Türkiye’dedir, Türkiye'deki 5 emeklinin aylığı bizi kıskandığı söylenen Almanya'daki 1 emeklinin standart emekli maaşının bile çok çok altın kaldı; sizin tabirinizle bizi kıskandığı söylenen Almanya'da standart emekli maaşı bu yıl net 1.700 euroya yani Türk parasıyla yaklaşık 59 bin TL'ye yükseldi" bilgilerini verdi. 

Emeklilerin bu geçim sıkıntısından kurtulması gerektiğine, Hükûmet tarafından genel seçim öncesi verilen sözlerin de tutulması gerektiğine vurgu yapan Kocamaz, "En düşük emekli maaşı en az asgari ücret seviyesine, bu da yetmez, 20 bin TL'nin üzerine çıkarılmalı, insanca yaşayacakları bir ücrete kavuşmalıdır. Ancak bu şekilde emeklilerimiz birazcık da olsa bir nefes alabilir ve ancak hayata yeniden tutunabilir" dedi. 

Emeklilerin çözüm beklediği başka konular da olduğunun altını çizen Kocamaz, "İntibak düzenlemesi 2000 yılı sonrası emeklileri için de uygulanmalıdır. Ayrıca, emekliler TOKİ projelerinde kendilerine ayrılan payın en az yüzde 50'ye yükseltilmesini talep etmektedir. Hükûmetten kira desteği bekleyen emeklilerimiz, sağlık katkı paylarından muaf sayılmayı ve vergi iadesinin yerine getirilen yüzde 5 oranındaki ek ödemenin de en az yüzde 10'a yükseltilmesini istemektedir. Buradan Hükûmete seslenmek istiyorum: Artık bu zulme son verin, verdiğiniz sözleri tutun, emeklilerimizin yüzünü güldürün" ifadelerini kullandı. 

Ev sahiplerinden varlıklı kiracılara gelir transferi! 

TOKİ'den sudan ucuza konut fırsatı! 7 bin 540 TL taksitle 2+1 konut için başvurular başlıyor!

Madem sıcak para geliyor, borsa neden düşüyor?


 


Geri Dön