09 / 05 / 2024

Emeklilere yeni müjde gelecek mi? En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacak mı? Gözler Meclis'te!

Emeklilere yeni müjde gelecek mi? En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacak mı? Gözler Meclis'te!

Haziran eyı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte emekli maaş zammı da netleşti. Emekli zammı, refah payı ile birlikte yüzde 25 olurken, 7500 TL'lik en düşük maaş için gözler Meclis'e çevrildi.



Milyonlarca emekli vatandaş, en düşük aylığın 10 bin lira olması için gözlerini Meclis'e çevirdi. Bu sağlanırsa aylığı az olan emekliler için satın alma gücünün korunması sağlanabilir. Öte yandan bu artışın kademeli olarak bütün emeklilere yansıtılması gerekiyor. 

Emekli zammı, refah payıyla birlikte yüzde 25 olarak açıklanırken, 7 bin 500 TL'lik en düşük maaş için gözler Meclis'e çevrildi. Zamların kök aylığa göre yapılacağını ifade eden Akşam yazarı Okan Güray Bülbül konuyu köşesine taşıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 5 Temmuz'da açıkladığı rakamlar sonrası SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı yüzde 19.77 olduğunu hatırlatan Bülbül önceki gece Plan ve Bütçe Komisyonu'da Torba Kanun'a eklenen madde ile bu oran yüzde 25'e çıkarıldığını belirtti. Bülbül, bu artıştan tüm memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yararlanacak diye kaydetti.

Emeklilere yeni müjde gelecek mi? En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacak mı? Gözler Meclis te!

EYT'Lİ YÜZDE 25'LİK ZAMDAN FAYDALANACAK MI?

EYT'li veya yaş şartını tamamlayıp emekli olanlar ya da bu sene öncesi ya da sonrası emekli olanlar arasında bir ayrımın söz konusu olmadığını kaydeden Bülbül, "Bu konuda önceki akşam EYT'lilerin yüzde 25 zamdan yararlanamayacağına ilişkin iddialar gündeme gelmişti. Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin emekli aylıklarına yüzde 25 oranında zam yapılacak" diye ifade etti.

ZAMLAR KÖK AYLIĞA YAPILACAK!

En düşük emekli aylığı bilindiği üzere 7.500 lira olarak ödendiğini anımsatan Bülbül, bu konuda önemli bir ayrıntının söz konusu olduğunun altını çezerek, "En düşük emekli aylığı daha önce 7 bin 500 liraya yükseltilmedi, 7 bin 500 lira olarak ödeniyor. Emeklinin hak ettiği aylıkla, ödenen aylık arasındaki fark ise Hazine tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla 7.500 lira aylık alan bütün emeklilerin hak ettikleri kök aylık 7 bin 500 lira değil. Yüzde 25 zam ise kök aylıklara yapılacak. Dolayısıyla 6 bin liraya kadar kök aylığı olan emekliler için temmuzda bir artış gerçekleşmeyecek. Ancak kök aylığı 6 bin liranın üzerinde olan emekliler için yüzde 25 zam sonrası emekli aylığı artacak" diye belirtti.

Emeklilere yeni müjde gelecek mi? En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacak mı? Gözler Meclis te!

DÜŞÜK MAAŞA ÇÖZÜM! 10 BİN TL İÇİN GÖZLER MECLİSTE!

Emeklilerin bir diğer beklentisinin ise en düşük emekli aylığının 10.000 liraya yükseltilmesi olduğunu kaleme alan Bülbül, "Bu sağlanırsa aylığı düşük olan emekliler için satın alma gücünün korunması sağlanabilir. Diğer yandan bu artışın kademeli olarak bütün emeklilere yansıtılması gerekiyor" dedi.

Aksi taktirde emekliler arasındaki adaletin zedelenmesinin söz konusu olacağını belirten Bülbül, "En düşük SSK, Bağ-kur emekli maaşı 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya ardından ara zam ile birlikte 7 bin 500 liraya yükseltilmişti." dedi.

BEKLENTİ FAZLA!

Emeklilerin zam oranının yüzde 25'e yükseltilmesine yönelik tepkilerin olumlu olduğunu kaydeden Bülbül, "Ancak asgari ücrette yüzde 34, kamu toplu iş sözleşmesinde yüzde 45'lik artışlar sonrası emeklilerin daha yüksek talepleri söz konusuydu" diye kaydetti. Bülbül son olarak,  "Bu konudaki beklentilerin tamamıyla karşılanmadığı görülüyor. Bu süreçte Torba Kanun, Genel Kurul'a geldiğinde ilave bir artışla oranın yüzde 30–35 seviyesine çıkarılması yönünde beklenti söz konusu" diye belirtti.

Bu yüksek fiyatlardan altın alınır mı? Altın alacaklar dikkat! Altın yatırımı için doğru zaman mı? Tek tek açıklandı! 

Son dakika: Bakan Mehmet Şimşek'ten memur ve emekli zamlarıyla ilgili açıklama!

Evde bakım maaşı alanlar hemen bakın! 2023 Temmuz evde bakım parası hesaplara yattı mı? Zamlı rakam kaç TL oldu?


Geri Dön