30 / 04 / 2024

Emeklileri ara zam heyecanı sardı! Müjdeli haber geldi

Emeklileri ara zam heyecanı sardı! Müjdeli haber geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilere yönelik ara zam mesajı sonrasında, ilk adımın Ekim ayında atılması hedefleniyor. Meclis'e sunulacak olan düzenleme ile en düşük emekli maaşı olan 7.500 TL'nin yükseltilmesi planlanıyor.



Sabah Gazetesi'nde yer alan Habere Göre, Hazal Ateş tarafından paylaşılan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Emeklileri de memnun edecek adımlar atacağız" sözlerinin ardından, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri arasında beklenen zam düzenlemesi konusu gündeme düştü. Emekli aylıklarına ilişkin yapılacak düzenleme, Ekim ayında Meclis'e gönderilecek.

Emekli aylıklarındaki düzenlemede, "Prim-aylık dengesizliğinin düzeltilmesi, sabit zam ve en düşük emekli aylığının artırılması" olmak üzere üç ana başlık üzerinde görüşülüyor.

MECLİS 1 EKİM'DE AÇILACAK

Emekli aylıklarındaki düzenleme, Meclis'in yeni yasama döneminin başlaması olan 1 Ekim'de ele alınacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma, emekli aylıklarında kademeli bir artışla prim günü ile aylık arasındaki farkın kısmen kapatılmasını amaçlıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Meclis'in açılmasıyla birlikte gereken adımların atılacağını belirtti. Kademeli artışın, emekli aylıklarının temeline dayalı olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

PRİM DENGESİZLİĞİ GİDERİLECEK

Temmuz ayında refah payı ile birlikte emekli maaşlarındaki artış oranı %25'e ulaştı. En düşük emekli aylığı 7.500 TL'de kaldı, ancak kök aylık üzerinden hesaplandığında, yaklaşık 6 milyon emekli için eklenen miktar 100-200 TL arasında değişti.

7.500 TL en düşük aylık seviyesinden kaynaklanan prim-aylık dengesizliğinin giderilmesi öncelikli hedefler arasında bulunuyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için, taban maaşından başlayarak kademeli artışla daha düşük maaş alan emeklilere daha yüksek oranda zam verileceği ifade ediliyor. Emekli zammı, 7.500-10.000 TL, 10.000-15.000 TL, 15.000-20.000 TL ve 20.000 TL üzeri aylıklar için aşamalı olarak belirlenecek.

ŞU ANKİ SENARYOYA GÖRE YÜZDE 45

Emekli ve memur maaşlarının köklü bir şekilde değişeceği bu zammın içerisine, refah payı ve sabit artışın da dahil edilmesi bekleniyor. Kademeli artış senaryosuna göre, 14.000 TL alan bir emekli temmuz ayı itibarıyla %45'lik bir artışla 20.300 TL aylık alacak.

Aynı şekilde bugün 16.000 TL aylık alan bir emekli, %40'lık artışla 22.400 TL, 21.000 TL aylık alan emekli ise %35'lik artışla 28.350 TL aylık alacak.

Yaklaşık 15.9 milyon emekli, yılın ikinci yarısında %25 oranında zam aldı. Bu düzenleme ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %5.23, memur emeklilerine ise %7.45 oranında refah zammı uygulandı. Temmuz ayındaki zammın kök aylıklara yansıtıldığı belirtiliyor.

OCAK AYI ÖNCESİ İYİLEŞTİRME

Mevcut takvime göre, Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranında zam alacak. Aynı dönemde memur emeklileri, toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkını alacaklar. Erdoğan'ın Macaristan ziyaretinden dönüşünde yaptığı "ara zamma" ilişkin açıklamalar, ocak ayı öncesinde emeklilere bir iyileştirme yapılacağı şeklinde yorumlanıyor.

Bu yılki gibi refah payının da göz önünde bulundurularak orantılı bir artışın yapılması ilk seçenek olarak görünüyor. Bu senaryoda ocak ayını beklemeksizin doğrudan ara bir zam yapılabilir. Memur emeklilerine olduğu gibi, emeklilere de sabit bir artış yapılması da düşünülen seçenekler arasında bulunuyor.

BAĞ-KUR'LULARA ERKEN EMEKLİLİK

Küçük esnafların ve tüccarların emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayısı, SGK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Bu düzenleme ile 10 ve daha az çalışanı olan işletmelerde Bağ-Kur sigortalıları için gereken prim gün sayısı 9.000'den 7.200'ye düşürülecek. Böylece, 1.800 gün daha az prim ödeyerek, 5 yıl daha erken emekli olmak mümkün hale gelecek.

3 Ocak'ta Detaylar Belli Olacak Çalışma Bakanlığı tarafından sunulacak formüller Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Söz verdik. Meclis açılır açılmaz gereken yapılacak inşallah, çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Emekliler, yeni yılda enflasyon zammından kaynaklanan artış oranını 3 Ocak'ta öğrenecekler.

Ayrıca, bugünkü en düşük emekli aylığı olan 7.500 TL'nin artıp artmayacağı da merak ediliyor. Bu aylık 2019'da 1.000 TL iken, 2020'de 1.500 TL'ye, Ocak 2022'de 2.500 TL'ye, Temmuz 2022'de 3.500 TL'ye, Ocak 2023'te 5.500 TL'ye ve Mart 2023'te 7.500 TL'ye yükseltilmişti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön