Ekonomi

Emeklilik yaşı yükselecek mi? EYT yasası kalkacak mı?

Emeklilik sisteminde yeni değişiklikler üzerine çalışmaların yapıldığı kamuoyuna yansıdığı kaydedildi. Buna göre, emeklilik yaşının yükseltilmesinin de seçenekler arasında olduğu belirtilirken "EYT düzenlemesi iptal edilir mi" sorusu da gündemdeki yerini koruyor. 

Emeklilik sisteminde yeni formüller üzerinde çalışamalar başlarken hükümet, emeklilik sisteminde köklü değişikliğe hazırlanıyor. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, emeklilik yaşının artırılmasının yanı sıra en düşük emekli aylığı alanlar için sosyal yardım programlarının uygulanması da gündemde.

EYT’nin üzerinden bir sene geçince maliyeti ile ilgili tartışmalar da gündeme gelmiş oldu. Maliyet tartışmaları ile birlikte eşzamanlı olarak AK Parti kurmaylarından da emeklilik sisteminde değişiklik yapılacağına dair açıklamalar yapılmış oldu.

Öte yandan, sosyal güvenlik sistemiyle ilgili kapsamlı bir değişiklik gündeme gelecek. Bunların bir kısmı hemen hayata geçirilirken, bir kısmının hayata geçirilmesi zaman alacak. Öngörülen değişiklikler arasında prim günü ile emekli aylıkları arasında dengenin sağlanması, sağlık harcamalarının bütçe üzerindeki yükünün azaltılması, düşük emekli aylığı alanlar için sosyal yardım programlarının uygulanması gibi konu başlıkları bulunuyor. Emeklilik yaşının artırılacağına ilişkin de iddialar dile getiriliyor.

 

EYT İPTAL EDİLİR Mİ?

EYT düzenlemesinden geri adım atılması hiçbir şekilde gündemde yer almıyor. Yazıda, "EYT düzenlemesi ile sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayanlar için yaş şartı kaldırıldı. Sadece prim günü ve sigortalılık süresi koşulu bırakıldı. Koşulları yerine getirmiş olanların önemli kısmı emekli oldu ancak koşulları yerine getirdiği halde emekli olmayanlar ile koşulları yerine getirmeyi bekleyen 3 milyona yakın kişi bulunuyor" ifade edildi.

Ayrıca, "Kanun kapsamındakilerin yüzde 40’tan fazlası emekli olmuşken EYT düzenlemesinden geri adım atılması söz konusu olamaz" ifadelerini kullanan Kıvanç, yazısının devamında şunları kaydetti: "Böyle bir değişiklik yapılsa bile Anayasa’ya aykırı olacağı için Anayasa Mahkemesi’nden döner. Tekrar vurgulamak gerekirse, henüz emekli olmamış EYT’liler için yeniden yaş şartı da getirilemez. Kaldı ki emeklilik yaşının uzatılması konusu her ne kadar kulislerde konuşulsa da mevcut çalışanlar için bunun hayata geçirilme imkânı bulunmuyor. Yaş artırımı konusu olsa olsa ancak ilerleyen yıllarda gündeme getirilebilir."

BES yatırımcısına ucuz kredi dönemi başladı! İşte banka banka BES kredileri

Emekliliğe yeni düzenleme mi geliyor? Emeklilik sistemi değişiyor mu?

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor! Emeklilik yaşı 65 olacak, düşük maaşlılara yol, gıda, kira desteği yapılacak!

Erken emeklilik şartları neler? Kadın ve erkekler için prim, yaş hesaplaması...