Ekonomi

Emeklilikte flaş gelişme! Tarih öne çekiliyor!

Emekli olmak için bekleyen milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren önemli gelişmeler yaşanıyor. Emeklilik tarihini öne çekmek isteyen vatandaşlar kanunda bulunan ilgili maddeleri yakından takip ediyor. Kanunda belirlenen maddeleri yerine getirenler erkenden emekli olabiliyor...Emeklilik tarihini öne almak isteyenler kanunlardaki maddeleri takip ediyor

Emekli olmak isteyen binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren gelişmeler var. Emeklilik tarihini öne almak isteyenler kanunlardaki maddeleri takip ediyor.  Belirtilen şartları yerine getirenler erken emeklilik fırsatından yararlanabilecek.

A Haber'de yer alan habere göre; emeklilik için aranan en önemli kriter sigorta başlangıç ​​tarihidir. Bu tarihe bağlı olarak emeklilik yaşı değişebilir. Konuyla ilgili son gelişmeleri haberimizde derledik. İşte erken emeklilik detayları...

Emeklilik için belli bir yaş ve prim doldurmak gerekiyor. Ancak daha erken emekli olmanın kanunla düzenlenen avantajları da var. Erken emeklilik için belirli şartları sağlayan vatandaşlar bu hakka sahip olabilir. Türkiye'de milyonlarca vatandaş emeklilik hayaliyle çalışmaya devam ediyor. İşte erken emeklilik detayları...

Çalışanlar ne zaman emekli olacaklarını merak ederken, bir yandan da bunu öne çıkaracak formüller arıyorlar. Kanunlarımıza göre emekli olabilmek için belli bir yaş, prim ve yılı doldurmak gerekiyor. Emekliliği belirleyen en önemli faktör, ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihtir.

Hem ödeyeceğiniz prim günü hem de yaş şartı bu tarihe göre belirleniyor.Ayrıca hangi kurumdan daha çok prim ödediğiniz de önemli. Eski adıyla SSK; Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı mensubu olmanız emeklilik tarihinizi belirliyor. Bunların birkaçından birden sigortalı olduysanız hesap farklılaşıyor. Ancak yine de yasalarımız emekliliği öne çekmek açısından da bazı avantajlar sunuyor. Yeni Asır'dan Faruk Erdem bugünkü köşesinde erken emeklilik ile ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte erken emeklilik için 7 formül...

15 YIL VE 3600 GÜN

1. ÇOCUK AVANTAJI: Kadın çalışanlar çocukları aracılığıyla prim kazanma olanağına sahiptir. Bu fırsat, 3 çocuğa kadar ödünç vererek 2160 gün, yani 6 yıl kazandırıyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuş bir anne, 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabilir. Buradaki tek koşul, çocukların sigortadan önce doğmuş olmasıdır.

2. ASKERLİK ÖNEM GETİRİR: Erkekler için askerlik süresi hem yaşı geri çekme hem de ikramiye kazanma fırsatı verir.
Askerlik için sigortalı olmadan önce yapılan borçlanmalar, sigorta giriş tarihini en az kredinin alındığı gün kadar geriye çeker. Böylece en az 1 yıl önce emekli olma imkanı vardır.

3. 10 YIL BONUS YETERLİ: Kısmi emeklilik olarak da adlandırılan yöntemde 15 yıl 3600 günü dolduranlar artık çalışmadan emekli olabiliyor. Burada yaş şartı kadınlar için 58, erkekler için 60'tan başlamaktadır.
Bu fırsat 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için geçerlidir. Daha sonra prim 4500'e, yıl şartı 25'e çıkar.

4. YÜZDE 60 RAPORU YETERLİ: Çalışırken iş yapma kabiliyetinin en az yüzde 60'ını kaybedenler sağlık raporu alarak maluliyet nedeniyle emekli olabilirler. En az 1800 günlük prim yeterlidir.

5. VERGİ İNDİRİMİ YAŞI KALDIRIR: Engelli çalışanlar, en az yüzde 40 oranında maluliyetle vergi indirimi aldıklarında, yaşlarına bakılmaksızın 15 yıl 3.600 günden başlayarak 18 yıl 4680 güne kadar emekli olabilirler.

6. AŞINMIŞ KAZANÇLAR: Ağır işçi, maden işçisi, gazeteci, denizci gibi mesleklerde çalışanlar, sigortalılık sürelerine belirli bir gün ekleyerek ve işten ayrılarak emekli olma imkânına kavuşurlar.

.

ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

Sigortalı olan kişiler, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri ve yedek subay okulundaki süreleri borçlanabilirler. Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek sürelere ilişkin primlerin SGK'ya ödenmesi ile yapılır. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK'ya askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte başvurur ve yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar.

Askerlik borçlanması yapacak kişi borçlanacağı sürelere ilişkin prim tutarlarını kendisi belirler ve kendi cebinden öder. 2021 yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlanacağı her bir gün için ödemesi gereken en düşük tutar 38,16 TL'dir Dolayısıyla 400 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin 15 bin 264 TL, 540 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin ise 20 bin 606 TL ödeme yapması gerekir. Bu rakamlar askerlik borçlanmasının en düşük düzeyden yapılması halinde geçerlidir. Borçlanma yapmak isteyen sigortalı isterse daha yüksek tutardan borçlanma yapabilir.

2022 ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

2021'de askerlik borçlanması günlük en düşük 38,15 TL, en yüksek ise 286,20 TL olarak belirlenmişti. 2022 asgari ücretinin belirlenmesiyle askerlik borçlanması da en düşük 57.15 TL en yüksek 429 TL oldu.

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Çalışma hayatından bir süre boyunca doğum nedeniyle uzak kalan kadınların, geriye dönük prim ödeme yapmasına imkan veren duruma doğum borçlanması denir. Böylece çalışmadığı süre içerisinde birimleri için, daha sonra toplu şekilde ödeme imkanı da elde edilebilmektedir. Özellikle yapılan yeni düzenleme çerçevesinde, 3 çocuk üzerinden 6 yıl kadar prim kazanma imkanı elde edilmektedir.

DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELERDİR?

Belli başlı bazı şartlar doğrultusunda çalışan her kadın doğum borçlanması üzerinden bu hakkı kullanabilir.

- SSK'lı (4a) olarak en azından 1 gün kadar çalışmak gereklidir.

- İşten ayrıldıktan sonra herhangi bir zamanda doğum yapmış olmak.

- Çocuğun sağ doğmuş ve yaşıyor olması.

- Doğumdan sonra 2 yıl boyunca çalışmamış ya da kısmen prim ödenmemiş olması.

Bütün bu şartları taşıyan her çalışan kadın, 3 çocuk adına toplamda 6 yıl kadar prim kazanma imkanı sağlayabilir.

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

 

Doğum borcu hesaplaması oldukça basit bir şekilde yapılabilir. Prim üzerinden günlük kazanç üzerinden yapılan bu hesaplama, günlük kazancın yüzde 32'si üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu hesaplama ile kadının doğuştan kazandığı prim hakkı ortaya çıkar. Böylece toplam 3 çocuktan en fazla 6 yıl yani 2760 gün prim kazanılması mümkündür.

DOĞUM BORCU 2022 NE KADAR, NE KADAR, NE KADAR PARA?

SGK'nın yayınladığı genelgeye göre 2022 yılında analık borcu için en düşük prim ücreti 53 TL, en yüksek prim ücreti 400 TL ve 32 kuruş oldu.

Erken emeklilik için SGK'dan beklenen açıklama geldi! Bu tarihten önce sigortalı olduysanız...

Annelere erken emeklilik müjdesi!

Günlük 38 lirayla erken emekli olabilirsiniz!

Erken emeklilik için müjdeli haber!

Bitcoin toparlanacak mı? İşte son durum...

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?