21 / 05 / 2024

Emeklilikte gün şartı düşecek mi?

Emeklilikte gün şartı düşecek mi?

Emeklilik kapsından dönenen milyonlarca vatandaş emekli olmanın yollarını arıyor.  Peki emeklilikte eksik süreler nasıl tamamlanır? Gün şartı nasıl düşürülür? İşte detaylar...



EKSİK PRİM NASIL TAMAMLANIR?

Çalışarak eksik primini dolduramayanlar için borçlanma, Bağ-Kur prim borcu sebebiyle silinen hizmet süresi varsa ihya ve isteğe bağlı sigorta imkanları var. Ayrıca 3 Temmuz tarihine kadar başvuruların alındığı yapılandırma düzenlemesi kapsamında geçmiş döneme ait bazı primleri ödeyerek kazanma imkanı bulunuyor. Bunun ise 2 yolu dikkat çekiyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK!

İsteğe bağlı sigortalıların primlerini bir sene içinde ödemesi gerekiyor. Bu zamanda ödenmeyen primler sigortalılık süresinden sayılmıyor. İsteğe bağlı sigortalılık doğrultusunda primini kendi yatırıp Mart ayında başvuranların Nisan 2022'den sene sonuna kadar olan prim borçları yapılandırma kapsamında bulunuyor. 

Mayıs ayında başvuruda bulunanlar da Haziran 2022'den sonraki primler için yapılandırma hakkından faydalanabilecek. Kısmi süreli çalışanlar da ay içinde ödenmeyen primlerini aynı çerçevede yatırarak hizmetlerine ekletebilecek.

Emeklilikte gün şartı düşecek mi?

PRİM GÜN ŞARTI DÜŞÜLÜR MÜ?

Son zamanlarda gündemde bir Bağ-Kur reformu bulunuyor. Bu doğrultuda küçük esnaf, çiftçi gibi 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartının 9000'den 7200'e indirilmesi hedefleniyor. Bu düzenlemenin kısmi emekliliği de kapsaması gündemde yer alıyor. 5400 prim günüyle yaştan kısmi emekli olabilen Bağ-Kur'lularda bu sürenin 4500'e çekilmesi söz konusu.

Bu durumda tam emeklilikte 1800, kısmi emeklilikte 900 gün avantaj ortaya çıkıyor. Bu düzenleme EYT'li olup 9 bin günü tamamlayamamış olan erkek esnafa da erken emeklilik yolunu açacağı belirtiliyor. Bu kapsamda 7200 günü tamamlayan erkek Bağ-Kur'lular EYT kapsamında hemen emekli olabilecek.

PRİM İADESİ KİMLERE YAPILIR?

Prim iadesi için ilk şart, sigortalı olarak çalışmıyor olmak veya kendi işini yürütüyor olmamak. Öte yandan emeklilik için gerekli olan 3 koşuldan yıl ve yaşı tamamlamış olmak gerekiyor. 

Yıl ve yaş şartını karşılanmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını tamamlayamayanlar bağlı oldukları sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunurlarsa ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilir.

Yabancılara konut satışı seçim sonrasında hareketlendi: 1.5 milyar dolarlık bekleyen talep Türkiye'ye gelecek! 

TOKİ 2023  Ankara  projesi için yeni tarih resmen belli oldu! 


Geri Dön