06 / 05 / 2024

Emeklilikte yaşa takılanlar dikkat! EYT ne zaman çıkacak? İşte 5 adımlı yeni yol haritası! 

Emeklilikte yaşa takılanlar dikkat! EYT ne zaman çıkacak? İşte 5 adımlı yeni yol haritası! 

Emeklilikte yaşa takılanların uzun senelerdir emekli olabilmek için beklediği düzenlemeye ilişkin 5 adımlı yol haritası gündeme geldi. İşte EYT'lilerin yüzünü güldürecek o yol haritası...



1-KİMLERİN YARARLANACAĞI BELİRLENECEK 

Yasanın kapsamı hazırlanırken, öncelikle kapsamı belirlencek ve böylece kimlerin hak sahibi olacağı tespit edilecek. Böylece yasa çıkar çıkmaz hemen emeklilik hakkı kazanacakların sayısı da belirlenmiş olacak. Genel çerçeveye bakıldığında EYT'li grubu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı şekilde çalışmaya başlayan, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamayan sigortalılar meydana getiriyor.

Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi koşulu bulunuyor. Fakat bu tarihten önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de yer alıyor. Bu tarihten önce SSK'lı olmuş şu anda memur olanlar, primi eksik bulunanlar, farklı kurumlardan prim biriktirenler de mevcut ve bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. 

Emeklilikte yaşa takılanlar dikkat! EYT ne zaman çıkacak? İşte 5 adımlı yeni yol haritası! 

2-EMEKLİLİK İÇİN KOŞULLAR TESPİT EDİLECEK 

Kapsamın belirlenmesinin ardından emeklilik şartlarının da belirlenmesi gerekli. Primini ve yılını dolduranların başka şarta bakılmadan emekli olmalarına ilişkin bir öneri mevcuten,  burada farklı kurumlarda çalışmış (memur, esnaf, Bağ-Kur gibi) kişilerin hangi statüde emekli olacaklarının da belirlenmesi gerekiyor. 

Burada belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de gündemde yer alırken, kademeli şekilde emeklilik hakkının tanınması da mümkün olabilecek. Aynı zamanda Avrupa modelinde olduğu gibi maaş kısıtı ile emeklilik de masadaki formüllerden. 

3-MALİ BOYUT HESAPLANACAK 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili  5 milyon kişi gibi sayılar gündeme getirilse de kesin bir rakam bilinmiyor. Fakat farklı kurumlardan sigortalıların olduğu bir yapısı olması nedeniyle çoksayıda insan bu durumda. 

Bu durumda kapsam belirlendiğinde sayı da ortaya çıkmış olacak. Bu yönüyle kaç kişinin emekli olabileceği ve kaç lira maaş alacağı belirlenecek, bu durumda kime hangi koşullarla maaş bağlanacağı da tespit edilecek. 

Emeklilikte yaşa takılanlar dikkat! EYT ne zaman çıkacak? İşte 5 adımlı yeni yol haritası! 

4-UYGULAMA USULLERİ ORTAYA ÇIKACAK 

Bu aşamada uygulamaya ilişkin detayların belirlenmesi gerekli. Yani sahiplerinin belirlenmesi, onların emeklilik işlemlerinin usul ve esaslarının tespit edilmesi önemli hale geliyor. 

Mesela, 8 Eylül öncesinde sigortalı olmuş ancak şimdi memur şeklinde çalışan bir vatandaş, yasanın çıkmasının ardından hangi kurumdan emekli olacak? Bu kişi memurluğa devam etmek istiyorsa EYT'li diye resen emekli edilecek mi? Bu ve benzeri soruların yanıt bulması öngörülüyor. 

5-TASARI MECLİS'E GÖTÜRÜLECEK

Tüm çalışmalarda sona gelinmesinin ardından uygulamanın başlayabilmesi için yasal çalışmanın da yapılması gerekli. Bunun için de bir taslak metnin hazırlanması ve bunun TBMM gündemine taşınması gerekli oluyor. Yasa Meclis'ten geçince, uygulanması amacıyla da yönetmeliklerin hazırlanıp çıkarılması gerekiyor. 

Emekli bayram ikramiyesinde son dakika! Bayram ikramiyesi kaç lira ödenecek? İkramiyeler ne zaman hesaplara yatacak?

Milyonlarca kişinin beklediği zam müjdesi geldi! Zamlı maaşlar ne zaman yatacak? Maaş zammında son dakika gelişmesi!

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Temmuz emekli zam oranı belli oldu mu? Kabine Toplantısı sonrası açıklamalar…

Asgari ücrete ek zam konusunun görüşüleceği son tarih belli oldu! Artış yüzde 40 açıklanmıştı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön